Românii au venit în număr mare să voteze în cele trei secţii de pe Avenue de Corthenbergh, cea de la Reprezentanţa Permanentă a României la UE (nr. 38) şi cele două de la Secţia Consulară (nr. 36 şi 37), locuri în care, alături de secţia de la Ambasada României în Belgia, s-a întregistrat cea mai mare prezenţă în primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Întâmplarea a făcut ca pe aceeaşi stradă, la sediul propriei lor reprezentanţe la UE, să voteze în aceeaşi zi în primul tur al alegerilor prezidenţiale din ţara lor şi polonezii din Belgia.
Potrivit membrilor secţiilor de votare mersul la vot a fost o mică sărbătoare în comunitatea românilor din Belgia, iar copiii care şi-au însoţit părinţii la vot au primit ştampila votat pe mâini.
„La secţia 36 a votat un număr aproape dublu, dacă nu cumva peste, în cele două zile. Vineri, în prima zi deja, a fost dublat numărul de votanţi faţă de prima zi a votării din turul 1 de la alegerile prezidenţiale. Ne aşteptăm şi astăzi să avem un flux crescut al numărului de votanţi”, a declarat pentru AGERPRES Annelice Şerban, preşedinta secţiei de vot nr. 36, care este şi consul al României în Belgia.
Practic, semn al numărului crescut de votanţi, au existat oameni care au aşteptat în faţa uşilor să se deschidă secţiile de vot, la ora locală 07:00.
„Au fost trei votanţi care ne-au aşteptat să deschidem porţile la ora 7:00. Însă desfăşurarea votului cu toată această prezenţă crescută faţă de turul întâi a fost în condiţii normale, adică nu au existat incidente”, a adăugat Annelice Şerban.
„Prezenţa la vot este bună, mai mare decât în turul 1, chiar mai mult decât dublu. În primele zile s-au înregistrat mulţi alegători, iar în prezent depăşim mai mult decât dublu faţă de cei care au votat în turul întâi”, a declarat Horaţiu Paşca, locţiitor al preşedintelui de secţie, care afirmă că la secţia sa „nu a existat niciun fel de incident” în timpul procesului votării.
La secţia nr. 36, unde s-a înregistrat la turul I cea mai mare prezenţă la vot din Bruxelles, de 2.429 de alegători, unii dintre membrii secţiilor de vot s-au îmbrăcat în ii sau au venit cu steaguri ale României. La secţia vecină, nr. 37, tot de la Secţia Consulară, printre alegătorii recunoscuţi de toată lumea s-a aflat şi actriţa Maia Morgenstern.
De altfel, apropierea celor două secţii a creat şi un mic incident neobişnuit, respectiv un alegător a luat ştampila şi buletinul de vot de la o secţie, dar apoi, observând că toate cabinele de vot din faţa sa erau ocupate, a mers să voteze la cealaltă secţie. Incidentul a fost rezolvat în cele din urmă între secţii, adică o alegătoare a reluat aceiaşi paşi la secţia vecină, pentru ca cele două să poată justifica numărul de buletine de vot.
„Nu am fost atent. Erau ocupate toate cabinele. Greşeala a fost a mea pentru că am zis că se votează pe partea cealaltă, nu mi-am dat seama că sunt două secţii de votare una lângă alta”, a declarat Gheorghe Spătaru.
El spune că a votat „pentru schimbare” şi că într-o zi ar vrea să se întoarcă în România. „Eu nu am votat niciodată, azi am votat”, a spus inginerul în construcţii la pensie.
Nelu Calalb, un muncitor de 62 de ani care lucrează în Belgia de 12 ani, a spus că „am votat pentru un preşedinte care să îşi îndeplinească datoriile faţă de ţară”. „Aşteptăm să putem să mergem în ţară, că ne-am tot săturat de străinătate”, a afirmat el.
Beatrice Matei, de 25 de ani, locuieşte cu familia în Bruxelles, din 2010. „Am votat pentru o România proeuropeană”, a spus ea, afirmând că speră să se întoarcă în România într-o zi şi că „asta are legătură cu votul de azi”.
Ramona Ionaşcu, de 50 de ani, spune că a votat „pentru democraţie în continuare şi pentru libertate”. Ea locuieşte în Belgia din 2010 şi are dublă cetăţenie. Ea a afirmat că în viitor este posibil să rămână la Bruxelles, dar şi să se întoarcă în ţară. „Nu se ştie ce va fi în următorii ani. Depinde de situaţia de aici, depinde de situaţia din Europa, depinde de situaţia actuală politică. Nu numai din România, de peste tot”, a spus ea.
Cosmin Roman, de 47 de ani, funcţionar european, a declarat pentru AGERPRES că a votat „pentru o viaţă bună în continuare, cu speranţă că vom continua pe calea europeană”. El e stabilit la Bruxelles de zece ani, împreună cu familia. El a spus că nu a luat încă o decizie dacă se va întoarce sau nu în România într-o bună zi.
„Viaţa noastră e între aici şi acolo. Probabil că votul de azi va afecta într-un fel sau altul deciziile şi viaţa noastră”, a mai afirmat el.
Un alt român de circa de 50 de ani, care lucrează în construcţii şi care a refuzat să-şi decline identitatea, ne-a spus că a votat „pentru libertate de exprimare, pentru creşterea economiei ţării, pentru ieşirea de sub jugul asupririi oligarhiei mondiale”. El locuieşte din 2010 în Belgia, dar spune că vrea să se întoarcă în România ”într-o bună zi, dacă se poate”.
Un român de 47 de ani care a venit în cârje pentru a-şi exprima opţiunea electorală, a declarat şi el că a venit să voteze „pentru schimbare”. Bărbatul, care a refuzat să-şi decline identitatea, afirmă că locuieşte în Belgia de peste 20 de ani şi că nu plănuieşte să se întoarcă în ţară.
„Pentru că sunt multe lucruri care nu prea merg în România. Cel mai important lucru este sănătatea şi al doilea învăţământul”, şi-a justificat opţiunea bărbatul care are meseria de tehnician.
Andreea, de 40 de ani, a spus că a votat „pentru o Românie în Europa”. Ea a declarat că este stabilită la Bruxelles de 7 ani şi că este posibil ca într-o zi să ia decizia de a se întoarce în ţară. „Ambele oportunităţi sunt deschise, depinde de ce va fi mai bine pentru noi şi familia noastră”, a mai spus ea.
O observatoare de la secţia nr. 37 a declarat pentru AGERPRES că organizaţia din care face parte studiază posibilitatea de a face o sesizare împotriva unui membru al secţiei de vot vecine, cea cu nr. 36.
„Am nişte întrebări privitoare la un membru de la secţia învecinată care în opinia mea face campanie pentru un partid anume. Am notificat organizaţia şi am întrebat şi instituţiile statului. Acum vedem ce se va întâmpla mai departe, care sunt procedurile corecte în acest caz”, a spus ea.
Annelice Şerban, preşedinta secţiei nr. 36 şi consul al României în Belgia, spune totuşi că până acum „n-au fost probleme care să degenereze în incidente” şi a semnalat faptul că „reprezentanţii partidelor s-au înţeles pe secţii, au cooperat între ei”.
Ea a mai spus că organizarea turului doi de scrutin al alegerilor prezidenţiale a fost una marcată de „întrebări suplimentare din partea observatorilor, din partea reprezentanţilor partidelor”.
Românii mai pot vota la Bruxelles şi în Belgia până la ora locală 20:00 (21:00 ora României), dar preşedinţii secţiilor de vot pot decide să prelungească programul până la miezul nopţii dacă în secţiile de vot se formează cozi.
Până duminică, în jurul orei locale 13:30, la vot se prezentaseră în Belgia peste 46.800 de alegători, iar la cele trei secţii de pe Avenue Cortenbergh prezenţa depăşea 7.500 de votanţi.