Caramitru, mesaj exploziv de Paște: ‘Zeci de mii de daci liberi înjură obscen pe papa. Iisus a visat o singură biserică, nu așa ceva’

Într-un mesaj dur postat pe rețelele de socializare în a treia zi de Paște, Andrei Caramitru critică vehement fracturarea bisericii creștine și reacțiile agresive apărute în spațiul public după moartea Papei Francisc. Fostul consilier politic face o radiografie istorică a creștinismului și vorbește despre destrămarea spirituală a lumii de azi: „Creștinismul este rupt. Singurul lider global a rămas papa de la Roma.”

„Nu mii, zeci de mii de daci liberi care înjură obscen pe papa, în zilele Paștelui, care tocmai a plecat dintre noi”, scrie Caramitru, într-o postare care deja a stârnit reacții puternice online.

Într-o postare cu accente istorice și reflexive, publicată în contextul trecerii în neființă a Papei Francisc, actorul și publicistul Andrei Caramitru a făcut o amplă analiză asupra modului în care Biserica creștină s-a fragmentat de-a lungul timpului, pierzându-și unitatea de odinioară.

„Să ne aducem un pic aminte de istorie. Biserica creștină a fost una și a fost universală, nu ‘națională’. Primul papă, adică șef al bisericii, a fost Sf. Petru”, scrie Caramitru, deschizând o perspectivă rar abordată în discursul public.

Istoria ne doare: Caramitru, despre tragedia care a rupt lumea creștină

Potrivit lui, după căderea Imperiului Roman de Vest, Biserica a fost singura instituție „multinațională” care a păstrat o coeziune în Europa devenită „barbară”. În acea perioadă, susține el, „biserica a fost urmașul de facto al Imperiului Roman după căderea Romei”.

Dar apoi au urmat trei „fracturi istorice majore” care au schimbat pentru totdeauna chipul creștinismului. Prima: „schisma de la 1054 între ortodocșii din est și catolici”, pe care o definește ca o simplă luptă pentru putere între Roma și Constantinopol. A doua: „reforma protestantă și războaiele religioase dintre catolici și protestanți (1520–1648)”, declanșate, spune el, de dezechilibrele economice apărute după descoperirea Americilor. A treia: „autocefalia bisericilor ortodoxe în secolul 19”, când fiecare țară a dorit propria biserică națională.

„Acum primele două țări ortodoxe sunt în război – cu șeful celei mai mari (rusești) binecuvântând crimele împotriva ortodocșilor ucraineni”, punctează el dur, făcând referire la implicarea Bisericii Ortodoxe Ruse în conflictul militar.

O singură biserică? Caramitru demontează mitul cu o lecție dură de istorie

Caramitru avertizează că în prezent, creștinismul este „rupt”. „Singurul lider global a rămas papa de la Roma. Protestanții sunt fără lider, ortodocșii au lideri naționali politici, și e totul un mare haos”, concluzionează acesta.

În final, mesajul său capătă o notă profund personală și spirituală:

„Dacă revenim la sursă – Iisus a visat o singură biserică, nu așa ceva. Nu mii, zeci de mii de daci liberi care înjură obscen pe papa, în zilele Paștelui, care tocmai a plecat dintre noi.”

Ilie Bolojan va merge la înmormântarea Papei Francisc – Va avea o companie extrem de selectă în frunte cu Donald trump

Frații Tate au semnat controlul judiciar. Ironii și dialoguri cu jurnaliștii care le-au adresat întrebări: S-ar putea să mă filmez conducând cu viteză