Cartea regală de bucate – într-o nouă ediţie, la Curtea Veche Publishing

„Carte regală de bucate”, ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de Curtea Veche Publishing, informează, luni, Familia Regală a României, într-o postare pe pagina de Facebook.

„Prima ediţie a volumului, publicată în anul 2010, s-a bucurat de un mare şi constant succes de public. În preajma Crăciunului, amatorii artei culinare vor putea să se bucure de această nouă apariţie editorială în care textul şi fotografiile sunt aduse la zi”, precizează sursa citată.

În urmă cu 14 ani, pe 20 noiembrie, Majestatea Sa Margareta îşi lansa, la standul Editurii Curtea Veche de la Târgul Gaudeamus, volumul „Carte regală de bucate”, în prezenţa a sute de persoane.

„Un fel diferit de a cunoaşte familiile regale ale lumii”, după cum o caracteriza MS Margareta, cartea nu conţinea doar „reţete regale”, cunoscute de Principesa Margareta în Anglia, Danemarca şi Italia, de la bunicile sale, de la părinţi, Regele Mihai I şi Regina Ana, de la surorile şi verii săi, de la Principele de Wales, Regina Sofia a Spaniei şi Ducele de Aosta, ci şi „poveşti cu oameni dragi”.

„Fiecare capitol cuprinde amintirile mele, detalii despre prietenia şi legătura noastră de rudenie, un crâmpei din lumea care ne uneşte, contextul cultural şi istoric în care familiile noastre au existat împreună, reţeta sau reţetele şi fotografii. Pentru fiecare dintre ele, am cerut acordul verilor mei, cărora le-am scris scrisori detaliate, le-am cerut reţetele preferate şi fotografii, încercând să le insuflu entuziasmul meu pentru acest volum. Am folosit şi multe fotografii din arhiva mea”, mărturisea MS Margareta.

„Sper ca volumul să le placă, să-i amuze, să-i intereseze, să-i informeze pe oameni, să fie o referinţă pentru ei”, menţiona aceasta.

O carte „scrisă cu multă bucurie şi plăcere”, după cum o caracteriza Iren Arsene, directorul general de la Curtea Veche Publishing, „Cartea regală de bucate” continuă firesc, potrivit jurnalistei Simona Lazăr, „un demers, din ultimii 60 – 70 de ani, al marilor familii regale europene, de promovare a gastronomiei”.

„Nu este o simplă carte de bucate, ci şi una de istorie şi de familie”, mai mărturisea MS Margareta, pentru care cartea reprezintă „un fel diferit de a cunoaşte familiile regale ale lumii”. Principesa şi-a exprimat speranţa că eleganta lucrare „are un caracter istoric şi că va rămâne în istorie”, promiţând că „va recidiva” cu un nou volum, deoarece mai are multe reţete trimise de către diferite persoane.

Istoricul Adrian Cioroianu, un iubitor al gastronomiei, afirma că prin cele peste 70 de reţete şi 27 de portrete, departe de a fi doar o carte de bucate, lucrarea Principesei Margareta, „un intelectual român de mare calitate”, „reconstituie o istorie trăită prin sensibilitatea autoarei”.

„Reţetele culinare sunt doar un pretext pentru a-şi mărturisi dragostea pentru aceşti oameni care i-au fost aproape”, „oameni din istorie şi din contemporaneitate”, care, prin faptul că-i sunt rude Principesei Margareta, ne sunt mai apropiaţi, declara Adrian Cioroianu, care susţinea că Majestatea Sa a ales „o manieră admirabilă de a se adresa oamenilor care o admiră în această ţară”. AGERPRES/(AS – autor: Daniel Popescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa: www.agerpres.ro

Covasna: Sfântu Gheorghe – pe harta mondială a hocheiului; noul patinoar, inaugurat în weekend

ORSE: Desfiinţarea Ministerului Energiei va submina eforturile de combatere a sărăciei energetice