Preşedintele Donald Trump a lăudat acordul în discursul său din Congres, oferind BlackRock şi CEO-ului său, Larry Fink, capital politic pentru a-şi repara relaţiile cu republicanii. Până acum, BlackRock fusese interzisă sau restricţionată de mai multe state conduse de republicani în gestionarea fondurilor publice, din cauza politicilor sale privind investiţiile ESG (mediu, social, guvernanţă corporativă).
Acum, oficialii unor state republicane îşi reconsideră poziţia. Daniel Elliott, trezorierul statului Indiana, care anul trecut a exclus BlackRock dintr-un contract de aproape 1 miliard de dolari, a declarat că ar putea lua din nou în considerare compania pentru viitoare contracte. Alţi oficiali republicani ar fi, de asemenea, încurajaţi de implicarea BlackRock în această tranzacţie.
Într-o declaraţie, Glenn Hegar, trezorierul statului Texas, a descris investiţia BlackRock în Panama drept ”o dezvoltare pozitivă pentru Texas, având în vedere poziţia sa ca principal stat american pentru comerţul internaţional.”
Totuşi, el a precizat că această tranzacţie nu influenţează procesul în curs de evaluare a firmelor aflate pe lista neagră din cauza politicilor lor privind energia fosilă.
Cu 11,6 trilioane de dolari în administrare, BlackRock joacă un rol esenţial pe pieţele financiare globale. Deşi iniţial şi-a intensificat sprijinul pentru politicile de reducere a emisiilor şi diversitate în consiliile de administraţie, compania a început să se retragă din aceste iniţiative după victoria lui Trump în alegerile din noiembrie 2024.
Printre măsurile recente, BlackRock s-a retras dintr-un grup industrial dedicat obiectivului net-zero şi a eliminat unele dintre criteriile de diversitate pentru consiliile de administraţie.
Gernot Wagner, economist specializat în schimbări climatice la Universitatea Columbia, a declarat că implicarea BlackRock în preluarea porturilor panameze va convinge unii dintre aliaţii lui Trump să o privească mai favorabil.
”Aşa funcţionează lumea: oferi ceva, primeşti ceva”, a spus Wagner. Cu toate acestea, a avertizat că influenţa reală a tranzacţiei asupra sprijinului republican rămâne incertă, având în vedere natura imprevizibilă a politicii lui Trump.
Deşi achiziţia porturilor i-a adus puncte importante în relaţia cu republicanii, BlackRock continuă să fie sub presiune legală. În noiembrie, procurorul general al Texasului, Ken Paxton, alături de oficiali din alte 10 state, a dat în judecată BlackRock pentru încălcarea legislaţiei antitrust prin activismul său climatic.
Ted Cruz, senator republican din Texas şi preşedintele Comisiei pentru Comerţ, care a investigat legăturile Chinei cu Canalul Panama, a declarat că vede achiziţia BlackRock drept un lucru pozitiv, dar că doreşte să analizeze mai atent detaliile acordului.
Întrebat dacă acest lucru îl face să aibă o părere mai bună despre CEO-ul Larry Fink, Cruz a răspuns sec: ”Nu este un comunist chinez.”
Iar BlackRock este o variantă mai bună?
”Fără îndoială,” a spus Cruz.