Pentru prima dată de la incendiul din 2019, catedrala Notre-Dame de Paris sărbătoreşte din nou Crăciunul marţi şi miercuri, tradiţionalele slujbe ale Naşterii Domnului fiind aşteptate să atragă un număr mare de credincioşi, informează AFP.
„Acum suntem din nou la Notre-Dame, care tocmai a fost deschisă cultului şi vizitatorilor. Inimile noastre sunt în sărbătoare”, a declarat arhiepiscopul Parisului, Laurent Ulrich, într-un mesaj de Crăciun difuzat marţi.
El a adus un omagiu „talentelor desfăşurate pe şantierul de restaurare”, care au permis „ştergerea durerii incendiului şi a celor cinci ani de separare, lăsând doar bucuria reunirii, bucuria de a trăi din nou împreună în această casă comună, casa lui Dumnezeu”.
Catedrala a fost devastată de un incendiu la 15 aprilie 2019, iar de atunci nu a mai găzduit slujbele Naşterii Domnului pe care creştinii le ţin pentru a sărbători naşterea lui Iisus.
Pentru primul Crăciun sub bolţile restaurate ale acestei capodopere de artă gotică veche de 860 de ani, mai multe slujbe vor avea loc marţi, la orele locale 16:00, 18:00 şi 20:00.
Miercuri, în ziua de Crăciun, arhiepiscopul Parisului va ţine slujba de la ora 11:00, iar alte două slujbe sunt programate la 08:30 şi 18:00.
„Nu sunt posibile rezervări pentru slujbele de Crăciun”, iar accesul în catedrală se va face «în funcţie de disponibilitate», precizează Dieceza de Paris.
Prin urmare, site-ul Notre-Dame recomandă sosirea cu 30 de minute înainte de ora festivităţilor, „ţinând cont de faptul că pot fi cozi lungi, cu riscul de a nu putea accesa catedrala”.
– Speranţă –
Accesul la catedrală rămâne supus unei limite stricte de 2 700 de persoane, în ciuda faptului că există încă un mare interes pentru acest edificiu, glorificat de Victor Hugo şi celebrat în diverse filme, romane şi musicaluri.
După cinci ani de lucrări colosale, pe un şantier care a costat aproape 700 de milioane de euro, Notre-Dame de Paris s-a redeschis la începutul lunii decembrie, cu o în prezenţa mai multor celebrităţi, printre care preşedintele ales al SUA, Donald Trump, şi liderul ucrainean Volodimir Zelenski.
„Această perioadă a Crăciunului este un moment pentru a exprima caritatea şi generozitatea”, dar şi «speranţa că Dumnezeu nu ne va abandona», a subliniat duminică Laurent Ulrich la Radio Notre-Dame, la sfârşitul unui an 2024 plin de situaţii «care ne privesc pe toţi, care întunecă orizontul, care multora nu ne permit să trăim senini».
„Suntem foarte conştienţi de dificultatea şi complexitatea în care trăim”, a adăugat el, subliniind în special situaţia politică «dificilă», situaţia «extrem de dramatică» din Mayotte, fără a uita «Palestina, Libanul şi multe alte ţări care sunt în haos, Ucraina…».
Pentru catolici, acest Crăciun marchează şi începutul Jubileului, „Anul Sfânt” 2025 al Bisericii Catolice, care va fi lansat marţi seara de Papa Francisc de la Vatican. Acest mare pelerinaj internaţional, organizat la fiecare 25 de ani, ar urma să atragă la Roma peste 30 de milioane de credincioşi.