Cazul Anthony Blunt, spionul KGB de la Palatul Buckingham. Ce dezvăluie documentele din arhiva MI5

Anthony Blunt, istoric de artă şi curator al colecţiilor de artă ale familiei regale britanice, una dintre cele mai mari din lume, a mărturisit în 1964 că era un agent sovietic încă din anii 1930.

Însă fosta suverană nu a fost pe deplin informată despre acest lucru decât abia nouă ani mai târziu, aşa cum arată documente desecretizate din arhivele MI5, serviciul britanic de informaţii interne, publicate de Arhivele Naţionale din Regatul Unit.

Atunci când regina Elisabeta a II-a a aflat în cele din urmă despre activităţile de spionaj ale istoricului Anthony Blunt, care fusese numit în acel post în 1945 de tatăl ei, regele George al VI-lea, ea a reacţionat „foarte calm şi fără să se arate surprinsă”, precizează documentele de arhivă.

Când a fost luată decizia de a o informa pe regină

Decizia de a o informa pe regină a fost luată după ce s-a aflat că Anthony Blunt era bolnav. Guvernul de la Londra se temea pe atunci că presa va publica acea informaţie la moartea acestuia.

Documentele de arhivă dezvăluie, de asemenea, că regina Elisabeta a II-a „nu îl aprecia deloc pe Blunt şi îl vedea foarte rar”.

Acesta din urmă a fost recrutat de sovietici în perioada în care era student la Universitatea Cambridge, când s-a alăturat uneia dintre cele mai renumite reţele de spionaj din secolul al XX-lea, cunoscută sub numele de „Cambridge 5” şi din care au făcut parte, de asemenea, agenţii dubli Donald Maclean, Guy Burgess, Kim Philby şi John Cairncross.

Anthony Blunt, care a fost ofiţer al MI5 în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a transmis o cantitate mare de informaţii secrete către superiorii lui de la KGB.

A început să facă obiectul unor bănuieli încă din anii 1950. Dar, în lipsa unei mărturisiri, i s-a permis să îşi păstreze poziţia în centrul sistemului de stat britanic până la începutul anilor 1960.

Anthony Blunt a fost în cele din urmă demascat în mod public de fostul prim-ministru conservator Margaret Thatcher, într-o declaraţie făcută în Parlamentul de la Londra în 1979.

A murit în 1983 la vârsta de 75 de ani, după ce autorităţile britanice i-au retras titlul de cavaler al Ordinului Imperiului Britanic.

Serialul TV de mare succes „The Crown” a consacrat un episod acestui scandal.

Documentele de arhivă au fost făcute publice înainte de vernisajul unei expoziţii dedicate activităţii serviciului secret intern al Regatului Unit, „MI5: Official Secrets”, care va avea loc în primăvara acestui an la Arhivele Naţionale din Londra.

Sursa: www.stiripesurse.ro

MS: Două centre pentru copii din Târgu Mureș, controlate și sancționate anterior/ Rafila: Lipsa de responsabilitate față de copii este inacceptabilă

Sindicaliştii din penitenciare afirmă că un ofiţer de la Penitenciarul Mioveni, trimis în judecată pentru luare de mită, a fost recompensat recent de conducerea ANP cu o majorare salarială de 50%