CCR bagă SRI și SIE în conducerea magistraturii – Foștii ofițeri pot fi șefi în instanțe și parchete

Judecătorii constituționali au admis o excepție de neconstituționalitate referitoare la prevederile care interziceau accesul la funcții de conducere în magistratură persoanelor care au făcut parte din serviciile de informații. În motivarea deciziei, CCR a subliniat că aceste prevederi erau „imprevizibile și discriminatorii”, întrucât nu făceau distincție între foști ofițeri ai Securității comuniste și cei care au activat în serviciile secrete post-decembriste.

Astfel, Curtea a constatat că sintagma „care au făcut parte din serviciile de informații”, din mai multe articole ale Legii nr.303/2004 și din Legea nr.303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, este neconstituțională, cu excepția cazurilor care vizează serviciile de informații anterioare anului 1990.

Interdicția de a ocupa funcții de conducere în magistratură se menține, însă, pentru foștii colaboratori sau ofițeri ai Securității, serviciul secret al regimului comunist. Curtea a arătat că această distincție este justificată și compatibilă cu valorile statului de drept.

CCR a declarat neconstituționale dispozițiile art.48 alin.(10) și art.49 alin.(11) din Legea nr.303/2004, dar și articolele echivalente din Legea nr.303/2022 – art.108 alin.(6), art.142 alin.(4), art.144 alin.(2) și art.150 alin.(4) – întrucât acestea mențineau o soluție legislativă declarată neconstituțională. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi, în cadrul controlului de constituționalitate a posteriori.

Elena Lasconi, prima reacție după ce a pierdut susținerea USR: ‘I-aș întreba pe colegi: cât e darul și cine îl dă?’

Tânăr sub control judiciar pentru că ar fi determinat o fată de 16 ani să se prostitueze