Ce a declarat Donald Trump în interviul pentru TIME, care l-a desemnat pentru a doua oară personalitatea anului

Revista TIME l-a desemnat joi pe preşedintele ales al SUA, Donald Trump, „Personalitatea anului”, citând impactul său profund asupra politicii americane şi a rolului ţării în lume. Cel mai recent număr al revistei dedicat „Personalităţii anului” conţine un interviu amplu cu Donald Trump, realizat la 25 noiembrie la staţiunea sa Mar-a-Lago din Florida.

„Pentru că a reuşit o revenire de proporţii istorice, pentru că a condus o realiniere politică unică într-o generaţie, pentru că a remodelat preşedinţia americană şi a modificat rolul Americii în lume, Donald Trump este personalitatea anului 2024 pentru TIME”, a argumentat redactorul-şef al TIME, Sam Jacobs, într-o scrisoare adresată cititorilor.

Revista îi mai acordase o dată lui Trump titlul de „Personalitatea anului” în 2016, după prima sa victorie în alegerile prezidenţiale. Publicaţia i-a numit pe preşedintele democrat Joe Biden şi pe vicepreşedinta Kamala Harris „Personalitatea anului” în 2020, după ce aceştia l-au învins pe Trump.

Anul trecut, titlul a fost obţinut de starul pop Taylor Swift.

În interviul acordat , Trump a criticat dur utilizarea de către Ucraina a rachetelor furnizate de SUA pentru atacuri în adâncimea teritoriului rusesc. De asemenea, el a declarat că va avea o „discuţie importantă” despre eventuala încetare a programelor de vaccinare a copiilor cu Robert F. Kennedy Jr., candidatul său la conducerea Departamentului de Sănătate şi Resurse Umane, iar noua sa administraţie ar putea renunţa la unele vaccinuri. Preşedintele ales Donald Trump a mai discutat despre planurile sale de deportare.

Iată principalele puncte ale interviului, potrivit transcriptului publicat de TIME: 

UTILIZAREA DE CĂTRE UCRAINA A RACHETELOR FURNIZATE DE U.S.A.

Trump a criticat utilizarea de către Ucraina a rachetelor furnizate de SUA pentru atacuri în adâncimea teritoriului rus.

„Nu sunt de acord, în mod vehement, cu trimiterea de rachete la sute de kilometri în Rusia. De ce facem asta? Doar escaladăm acest război şi îl înrăutăţim. Acest lucru nu ar fi trebuit să fie permis”, a spus Trump.

„Acum nu folosesc doar rachete, ci şi alte tipuri de arme. Şi cred că este o greşeală foarte mare, o greşeală foarte mare”, a continuat el.

Cu toate acestea, Trump a spus că nu va abandona Ucraina. „Vreau să ajungem la un acord, iar singura modalitate de a ajunge la un acord este să nu renunţăm”, a spus el.

ÎNCETAREA PROGRAMELOR DE VACCINARE A COPIILOR

Trump a declarat că ar putea pune capăt unor vaccinuri pentru copii, dacă va ajunge la concluzia că sunt periculoase. „S-ar putea, dacă cred că este periculos, dacă cred că nu sunt benefice, dar nu cred că va fi foarte controversat în cele din urmă”, a spus el.

Trump a promis că va asculta opiniile lui Robert F. Kennedy Jr, candidatul său pentru funcţia de secretar al Departamentului de Sănătate şi Servicii Umane. Kennedy a exprimat îndoieli cu privire la siguranţa şi eficacitatea vaccinurilor timp de ani de zile, afirmând inclusiv că există o legătură între vaccinuri şi autism.

Când a fost întrebat despre legătura dintre vaccinuri şi autism, Trump a spus că va dori să vadă rezultatele unor studii şi cifrele. „Rata autismului este la un nivel pe care nimeni nu l-a crezut vreodată posibil. Dacă vă uitaţi la lucrurile care se întâmplă, există ceva care le cauzează”, a spus el.

UTILIZAREA ARMATEI PENTRU DEPORTAREA MIGRANŢILOR

Trump a declarat că va folosi armata pentru a deporta migranţi, dar numai în măsura în care legea permite acest lucru. Legea Posse Comitatus interzice utilizarea armatei pentru aplicarea legilor interne.

„Nu opreşte armata, dacă este o invazie a ţării noastre, iar eu o consider o invazie a ţării noastre”, a punctat Trump. „Cred că în multe cazuri, şerifii şi forţele de ordine vor avea nevoie de ajutor. Vom primi, de asemenea, Garda Naţională. Vom lua Garda Naţională şi vom merge atât de departe cât îmi este permis să merg, în conformitate cu legile ţării noastre”, a detaliat Trump.

Preşedintele ales a promis, de asemenea, să trimită migranţii înapoi în ţara din care au venit şi a spus că va impune tarife ţărilor care nu sunt de acord să accepte migranţii. „Îi voi face să intre în fiecare ţară sau nu vom face afaceri cu acele ţări”, a spus el.

CONSTRUIREA MAI MULTOR TABERE DE DETENŢIE

Trump a mai declarat că va construi mai multe tabere de detenţie, dacă va fi necesar. „Orice este nevoie pentru a-i scoate afară. Nu-mi pasă. Sincer, orice este necesar pentru a-i scoate de acolo”, a spus el.

„Din nou, o voi face absolut în limitele legii, dar dacă este nevoie de noi tabere, dar sper că nu vom avea nevoie de prea multe, pentru că vreau să îi scot şi nu vreau să stea în tabără pentru următorii 20 de ani”, a subliniat el.

RESTABILIREA POLITICII DE SEPARARE A FAMILIILOR

Trump nu crede că va fi nevoie să revină la separarea familiilor. „Nu cred că va trebui, pentru că vom trimite întreaga familie înapoi în ţară”, a spus el. „Aş prefera să-i deportez împreună, da, decât separat”, a punctat preşedintele ales.

RĂZBOIUL DIN ORIENTUL MIJLOCIU

Trump a spus că războiul din Orientul Mijlociu se va rezolva, dar că nu are încredere în nimeni, nici măcar în premierul israelian Benjamin Netanyahu.

„Cred că (situaţia în) Orientul Mijlociu se va rezolva. Cred că este mai complicat decât (războiul) Rusia-Ucraina, dar cred că este mai uşor de rezolvat”, a declarat Trump.

El a mai spus că nu susţine doar o soluţie cu două state, ci orice va aduce o pace durabilă.

Întrebat dacă va permite Israelului să anexeze Cisiordania, Trump a spus: „O voi face – ceea ce fac şi ceea ce spun din nou, o voi spune din nou, vreau o pace de lungă durată”.

PILULA PENTRU AVORT

Trump se angajează să se asigure că Food and Drug Administration (FDA) nu elimină posibilitatea femeilor de a avea acces la pilulele pentru avort.

„Acesta ar fi angajamentul meu. Da, acesta a fost întotdeauna angajamentul meu”, a spus el.

GRAŢIEREA INCULPAŢILOR DIN 6 IANUARIE

Trump a declarat că va graţia inculpaţii implicaţi în atacul din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliu „de la caz la caz”, în prima sa zi de mandat, pe 20 ianuarie, „poate (în) primele nouă minute”.

„Ne vom uita la fiecare caz în parte şi o vom face foarte rapid, iar acest lucru va începe în prima oră în care voi intra în funcţie. Şi o mare majoritate dintre ei nu ar trebui să fie în închisoare”, a comentat preşedintele ales.

ÎNCHIDEREA DEPARTAMENTULUI DE EDUCAŢIE

Trump a declarat că doreşte să „întoarcă educaţia către state” şi doreşte o „închidere virtuală” a Departamentului de Educaţie din Washington.

„Suntem pe ultimul loc pe toate listele în ceea ce priveşte educaţia şi suntem pe primul loc în ceea ce priveşte costurile per elev, iar noi vrem să le mutăm înapoi în state şi vom cheltui jumătate din bani pe un produs mult mai bun”, a dat asigurări Trump.

OBSTRUCŢIONAREA SENATULUI

Trump a promis că va menţine în vigoare regula Senatului cunoscută sub numele de „filibuster”, care necesită ca 60 din cei 100 de membri ai săi să fie de acord cu adoptarea majorităţii legislaţiei, un prag pe care noul Senat majoritar republican nu îl va depăşi decât cu voturi de la democraţi.

Trump a menţionat că regula obstrucţionismului ar face dificilă pentru administraţia sa anularea unor politici din era Biden. Dar când a fost întrebat dacă intenţionează să menţină tactica filibuster în vigoare, Trump a răspuns că da.

„Aşa că am respect pentru filibuster”, a spus Trump.

NUMIRI ÎN TIMPUL VACANŢEI

Trump nu s-a angajat să nu recurgă la „numiri în vacanţă” pentru a-şi instala candidaţii în funcţiile de conducere ale administraţiei, în cazul în care aceştia nu pot fi aprobaţi de Senat. O numire în vacanţă este o numire de către preşedinte atunci când Senatul este în vacanţă.

„Chiar nu-mi pasă cum vor fi aprobaţi, atât timp cât vor avea aprobarea”, a spus el.

Ce a pățit un bărbat după o căzătură

Fotbal: Vlad Dragomir a marcat pentru FC Pafos, în Conference League; Fiorentina a câştigat cu 7-0