„Continuăm cu această alocare strategică a banilor noștri, economii investite și la mediana vieții, spuneam că dacă noi economisim de la primul job și punem pe termen lung, lunar, diversificat în piața de capital banii să lucreze pentru noi, atunci o să ajungem la 45 de ani să stăm într-o casă care nu ar trebui să depășească o treime din avuția noastră.
Sigur că dacă ne grăbim la primul job sau până în 30 de ani să luăm un credit foarte mare pentru un apartament de, nu știu, 3 camere, dar nu avem nevoie, că nu avem nici familie, nici copii, dar vrem să fie ceva foarte central, spațios și o mașină modernă, nu prea e bine pentru că ne-am îndatorat și nu mai avem bani să facem economii și automat nu prosperăm.
60% acțiuni și obligațiuni și 10% să fie 5% cash, adică depozite, niciodată banii la saltea, și 5% investiții speculative.
Aur. Nu trebuie să deții lingouri sau monede de aur ca să investești în aur. O să vă învăț cum să investești în mine de aur, care atunci când crește prețul la aur, profitul lor crește mai repede. Pentru că nu le cresc salariile și costurile de exploatare, dar prețul aurului crește și atunci tu ai o creștere a cifrei de afaceri ca mină de aur mai repede decât creșterea costurilor.
Și decât să crească prețul la aur cu 20% și să mă bucur, mai bine investesc într-o mină de aur, o companie sau mai multe companii printr-un indice și profitul lor le crește cu 40%. Și fără să fac nimic, fără să-mi fie frică că am monede de aur în casă și vin hoții și mă fură. Deci produse de lux, criptomonede și NFT-uri, speculă valutară sau companii private nelistate la bursă, toate acestea sunt mai riscante și vreau să vă împărtășesc câteva bune practici atunci când riscăm așa ceva, banii pe așa ceva, să facem de așa manieră încât să câștigăm, nu să pierdem.
Că asta e ideea, dacă vrei să câștigi mai mult, automat trebuie să-ți asumi și riscuri peste medie. Ideea este ca acele riscuri, atunci când se materializează, să nu pierzi foarte mulți bani, pentru că esența este nu cât câștigi când câștigi, ci cât pierzi atunci când pierzi. Și din păcate, mulți sunt mânați de această dorință, sete – nu o să zic lăcomie, nu vreau să supăr pe nimeni – de a face mulți bani repede”, explica economistul pentru Observator.
Guda susține că 40% dintre români, conform datelor oficiale, speculează banii în criptomonede și NFT-uri. Unii câștigă, mulți pierd.
„Haideți să vedem câteva reguli bune, practici, ca să limitezi riscul de pierdere, dar să rămâi cu potențialul de câștig. În primul rând, niciodată să nu te împrumuți când speculezi, deci doar cu economii. Și nu risca banii de care ai nevoie. Nu pui la păcănele criptomonede, banii de pâine sau de educație ai copiilor, ci banii de care te poți dispensa fără să sacrifici alte nevoi esențiale de sănătate, educație, nevoi de bază ale familiei.
Deci bani de pierdut, cum s-ar spune. Dacă îi pierzi, nu e tragedie, e important să încerci să câștigi. De aceea vă zic, maximum 5% din bani să fie riscați. Nu copia din auzite că vecinul a speculat și a câștigat și vrei să faci și tu la fel. Și trebuie să ai reguli foarte clare de intrare și ieșire. Adică: când ajung la un randament de câștig, am făcut exit. Când ajung la o pierdere de 10%, mă retrag. Nu rămân ca să încerc să recuperez pierderea.
Și foarte rapid, 30 de secunde, ultimele 4 reguli: maximum 5% din economii să fie riscate, ieșire la prag de timp 3 sau maxim 6 luni şi să să am aceste limite pe care le fixez. Dacă vreau să câștig 20%, să ies la 10%. Dacă vreau să câștig 40%, să ies la minus 20%. Doar cu această disciplină pot să-mi păstrez controlul emoțional și să nu cad în nebunia riscurilor speculative”, a mai spus acesta.