Ce urmărește Cotroceniul? Președinta CSM, despre magistrații blocați în sistem: ‘Trăim într-o tragicomedie’ (INTERVIU)

#image_title

Într-un interviu acordat stiripesurse.ro, șefa CSM vorbește deschis despre lipsa totală de comunicare instituțională, efectele în cascadă asupra sistemului de justiție și riscurile juridice grave care decurg din această situație. La data interviului, 3 iulie, zeci de judecători și procurori se aflau în așteptare, cu un picior în afara activității, dar blocați legal în sistem din cauza lipsei decretului prezidențial. Două zile mai târziu, singurul semn de viață venit de la Palatul Cotroceni a fost semnarea unui singur decret – al magistratului care, pe 5 iulie, a împlinit 70 de ani, vârstă limită legală pentru a activa în magistratură. Restul, în continuare în așteptare. „Mi se pare că trăim într-o tragicomedie”, spune Elena Costache, care admite că nu poate înțelege interesul din spatele acestui blocaj și că, în lipsa unui răspuns oficial, Consiliul ar putea ajunge să sesizeze Curtea Constituțională cu un posibil conflict juridic de natură constituțională.

Florin Pușcaș: – Am văzut că în ultima ședință a plenului CSM ați avut o intervenție legată de situația pensionărilor. Înțeleg că domnul președinte nu semnează decretele de pensionare. E un blocaj acolo. Care e situația?

Elena Costache: – Da, da, ați observat foarte bine. Ați reținut bine intervenția de pe ultima ședință a plenului. Nu înțelegem nici noi. De asta eu am vrut atunci să trag un semnal de alarmă. Nu am un dialog cu domnul președinte pe această chestiune.

Florin Pușcaș: – Normal ar fi să aveți, până la urmă. Dânsul spunea în campanie chiar că va veni la ședințele de plen ale CSM.

Elena Costache: – Noi îl așteptăm cu drag, îl așteptăm oricând, este încunoștiințat de fiecare dată când avem ședință de plen. Evident, nu s-a întâmplat până acum. Dar, revenind, nici noi nu înțelegem ce se întâmplă sau nu știm ce se întâmplă. Zilnic ne interesăm de situația decretelor de pensionare, dacă s-au semnat sau nu. De o lună de zile sunt colegii care așteaptă. Am aflat că printre acești colegi care așteaptă publicarea decretului de pensionare în Monitor – și o să vorbesc imediat și de consecințe – există și un coleg, și poate mă fac auzită de data asta mai bine, care pe 5 iulie va împlini vârsta de 70 de ani. Adică, legal vorbind, persoana respectivă nu mai poate să rămână în sistem. Situația juridică a pensiei acelei persoane cum o reglăm? Ce face persoana respectivă în situația asta? Mi se pare paradoxal. Mi se pare că trăim într-o tragicomedie. Pentru că, apropo de consecințe, oamenii aceștia, care așteaptă semnarea și publicarea în Monitorul Oficial a decretelor, sunt încă în activitate. În același timp, instanțele și parchetele de la care provin nu îi pot angrena în ședințe de judecată sau să facă în continuare dosare, în cazul parchetelor. Că nu poți astăzi să intri în ședință și mâine să constați că ți s-a publicat decretul de pensionare în Monitorul Oficial. Ce se întâmplă cu dosarele respective, pe care le-au scos în pronunțare, la judecat și așa mai departe? Adică, iarăși, eu nu știu dacă se conștientizează consecințele fiecărei astfel de atitudini, că nu știu cum să-i zic până la urmă.

Florin Pușcaș: Nu aș vrea să facem procese de intenție, dar credeți că există vreun interes în spatele acestei mișcări?

Elena Costache: – Nu vreau să speculez și nu vreau să pornesc de la… că vorbeam de conspirații și că trăim într-o epocă a conspirațiilor, nu vreau să țes o teorie a conspirației pe chestiunea aceasta, dar nu pot să nu spun că respectivii colegi, și nu numai ei, se gândesc la niște lucruri. Dar nu îmi permit acum, eu, în calitatea pe care o am, să le fac publice. Adică de ce? De ce nu se semnează? De ce se stagnează? Pentru ceea ce se dorește practic încă un factor de destabilizare? Am dat un exemplu.

Florin Pușcaș: – Dumneavoastră sunteți titular al sesizării Curții Constituționale pe un conflict juridic de natură constituțională, dacă se ajunge până acolo.

Elena Costache: – Da, pot fi. Dacă da, pot fi titular. Dacă vom ajunge până acolo, este o decizie pe care eu o iau împreună cu colegii mei. Suntem un organism colegial. Eu nu pot acționa de capul meu.

Florin Pușcaș: – Ar fi până la urmă regretabil să se ajungă până acolo, să existe atât de puțin dialog…

Elena Costache: – Noi suntem uniți, discutăm pe toate aspectele care presupun inclusiv o ieșire publică a mea în calitate de reprezentant al Consiliului, pentru că așa mi se pare normal și firesc.

Florin Pușcaș: – Oricum, respectivele persoane nu mai pot fi întoarse din drum, din drumul pensionării, de asta e greu de înțeles care ar putea fi miza.

Elena Costache: – E greu de înțeles și pentru mine, ca om, ca persoană, lăsând la o parte funcția pe care o am. Nu, nu îmi dau seama. Efectiv nu îmi dau seama, pentru că este clar că oamenii își doresc să plece. Ce facem, îi sancționăm pe respectivii oameni prin nesemnarea decretelor? Nu înțeleg, nu îmi dau seama.

Florin Pușcaș: – Ați făcut un demers instituțional, o solicitare către Cotroceni, să cereți lămuriri?

Elena Costache: – Nu neapărat lămuriri. Demersurile până acum au fost la nivelul de a ne interesa zilnic și de a încerca să avem un dialog, dar nu la nivel, cum să spun, între mine și domnul președinte. La nivel de aparat tehnic, dacă-mi este permisă exprimarea, ca să aflăm ce se întâmplă. Nu am primit niciun răspuns până acum.

Sursa: www.stiripesurse.ro

David, despre marele eşec al sistemului românesc de învăţământ: Faptul că de ani de zile trimitem în societate un număr prea mare de copii pe care i-am dus în zona analfabetismului funcţional, ne-am bătut joc de inteligenţa şi creativitatea lor

Primarii din orașele turcești Adana, Antalya și Adiyaman au fost reținuți sub acuzația de corupție: ei sunt din principalul partid de opoziție