Condorm jurnaliștilor de la PENTAPOSTAGMA, site inclus de presa din Grecia printre site-urile care se revendică având ”sensibilități naționale” și ”respect pentru ortodoxie”, dar care promovează teme de propagandă rusă, Turcia ar urmări prin această mutare să își mărească influență în țara noastră.
”Se știe că Turcia își folosește industria de apărare, în afară de motivele economico-militare intrinseci, şi ca avapost pentru exercitarea politicii externe în țările în care își exportă produsele. În acest context, producătorul turc de vehicule de apărare Otokar a început producția primului lot de vehicule blindate COBRA II pentru România.
În esență, am putea spune că Turcia dinamitează, în beneficiul propriu, pacea în regiunea balcanică, în opoziţie cu UE și Grecia, care sunt în favoarea atenuării diferendelor dintre statele peninsulei, prin integrarea lor în marea familie europeană.
Se știe că Erdogan își dorește profund restaurarea Imperiului Otoman, astfel încât țările din Peninsula Balcanică să fie o țintă pentru extinderea influenței turce. Pentru a realiza acest lucru, președintele turc folosește state satelit din regiune precum Kosovo, Bosnia-Herțegovina și Albania, pe care le înarmează, generând diferende etnice și religioase pentru a justifica astfel intervenția țării sale.
În esență, am putea spune că Turcia dinamitează, în beneficiul propriu, pacea în regiunea balcanică, în opoziţie cu UE și Grecia, care sunt în favoarea atenuării diferendelor dintre statele peninsulei, prin integrarea lor în marea familie europeană.
În final, după cum am arătat mai sus, Turcia își folosește industria de apărare pentru a construi alianțe în Balcani, așa cum face cu vânzarea COBRA II către România, membră NATO, având ca scop final expansiunea sa navală în Marea Neagră”, spun cei de la PENTAPOSTGAMA.
Producătorul turc de vehicule de apărare Otokar a început producția primului lot de vehicule blindate COBRA II pentru România. Potrivit companiei Otokar, primele vehicule blindate ușoare 278 COBRA II 4×4 Tactical Wheeled Light Armored Vehicles vor fi produse la unitățile sale din Turcia, iar restul de 781 de vehicule vor fi fabricate în România în baza unui acord menit să sprijine industria de apărare a țării. Contractul integral acoperă 1.059 de vehicule și servicii logistice complete, cu o valoare estimată la 32 de miliarde de lire turcești.
Într-o declarație recentă, Otokar a confirmat crearea unui joint venture cu compania românească de sisteme de apărare Automecanica S.A. Noua companie, Otokar Land Systems SRL, va supraveghea producția locală, ingineria, marketingul și serviciile post-vânzare în România. Fiecare parte deține un pachet de 50% din acțiuni la compania respectivă, care este concepută pentru a facilita transferul de tehnologie și a extinde capacitatea de producție de apărare a României. Cele două ţări au perfectat contractul în valoare de 857 de milioane de euro în noiembrie 2024. Conform termenilor acordului, primele vehicule fabricate în România sunt programate pentru livrare în trimestrul al 4-lea 2025. Livrările vor continua în etape pe parcursul a cinci ani, după cum au precizat cele două companii.
Cobra II, care este o dezvoltare ulterioară a modelului Cobra, este un vehicul tactic blindat proiectat și fabricat de compania turcă Otokar. Este un vehicul blindat cu roți 4×4 și are o capacitate de maximum zece persoane, inclusiv șoferul și comandantul. Dispune de un nivel ridicat de protecție împotriva amenințărilor provenite de la dispozitivele explozive improvizate și minele terestre. Printre diferitele sale funcții se numără operațiunile de securitate și menținerea păcii și protecția frontierelor.
Vehiculul pentru transportul de personal poate fi produs în diferite variante, conform unor diverse cerințe de siguranță din partea utilizatorului datorită designului său modular.
Lungimea totală a transportorului tactic de personal este de 5,6 m, cu o lățime de 2,5 m și o înălțime de 2,2 m. Sistemele Run Flat şi CTIS, aerul condiționat, sistemul de iluminare de reglare a luminii și cârligul de remorcare sunt incluse în echiparea standard a vehiculului. Poate fi echipat suplimentar cu troliu cu auto-recuperare, kit de filtrare CBRN, sistem automat de stingere a incendiilor, sistem de comunicaţii radio şi intercom şi unitate auxiliară de alimentare.
Poate fi echipat opțional cu o staţie de arme controlată de la distanţă (RCWS) sau cu un lansator de grenade de până la 30 mm.Vehiculul este folosit în forțele armate și forțele de securitate turce, dar şi de alte câteva țări, precum și de Națiunile Unite în misiuni de menținere a păcii. A fost prezentat pentru prima dată în mai 2013.
Vehiculul are și o versiune amfibie. Cobra II este propulsat de un motor diesel de 6,7 litri, cu șase cilindri, răcit cu apă, turbocompresor, common rail, cuplat la o cutie de viteze automată (șase înainte și una înapoi). Produce 360 de cai putere (269 kW) la 2.650 rpm. şi cuplu de 1100 Nm la 1400 rpm. Motorul este compatibil și cu combustibilul F-34 și F-54. Are o viteză maximă de 110 km/h (68 mph) și poate funcționa cu o autonomie de 700 km. (430 mile).