John Tinniswood, un englez născut în acelaşi an în care s-a scufundat Titanicul şi care a supravieţuit celor două războaie mondiale şi a două pandemii, a murit la vârsta de 112 ani, a anunţat marţi Guinness World Records, la câteva luni după ce l-a recunoscut drept cel mai bătrân bărbat din lume, relatează Reuters.
Tinniswood a decedat luni la un azil din Southport, nord-vestul Angliei, înconjurat de „muzică şi iubire”, a declarat familia sa pentru Guinness World Records.
„John a avut multe calităţi frumoase. Era inteligent, hotărât, curajos, calm în orice criză, talentat la matematică şi un mare amator de conversaţii”, a declarat familia sa.
Născut în august 1912 la Liverpool, el şi-a întâlnit viitoarea soţie, Blodwen, la un dans înainte de a se căsători cu ea în 1942, în plin al Doilea Război Mondial, când a servit în Royal Army Pay Corps, care era responsabil cu finanţele şi aprovizionarea cu alimente a armatei. A lucrat ulterior contabil în industria petrolieră înainte de a se pensiona la vârsta de 60 de ani.
Soţia sa a murit în 1986.
Tinniswood are o fiică, patru nepoţi şi trei strănepoţi.
De la vârsta de 100 de ani până la 110 ani a primit o felicitare aniversară în fiecare an de la regretata regină Elizabeth, care era cu 14 ani mai tânără decât el. Ea a murit în 2022.
În afară de a mânca în fiecare vineri mâncarea sa preferată, fish and chips (peşte şi cartofi prăjiţi), Tinniswood nu a urmat nicio dietă specială. A rămas activ din punct de vedere intelectual, fiind la curent cu ştirile şi gestionându-şi propriile finanţe, ceea ce ar fi putut contribui la longevitatea sa, a declarat Guinness World Records.
Când Guinness World Records i-a acordat titlul de cel mai bătrân om din lume, în luna aprilie a acestui an, Tinniswood a declarat că nu există un secret uriaş pentru longevitatea sa, insistând că a fost „doar noroc”.
„Ori trăieşti mult, ori trăieşti puţin – şi nu poţi face mare lucru în privinţa asta”, a spus el.