Cel puţin opt operatori americani de telecomunicaţii vizaţi de hackeri chinezi, într-o campanie de spionaj în zeci de ţări, acuză Casa Albă. Trump, Vance şi membri ai Guvernului Biden, pirataţi. China dezminte. FBI anchetează un furt mare de date

Hackeri chinezi au vizat cel puţin opt furnizori americani de telecomunicaţii cu scopul de a spiona personalităţi politice americane de prim-plan în cadrul unei acîiuni de piraterie informatică ce a afectat zeci de ţări din întreaga lume, potrivit unor oficiali americani, acuză miercuri adjuncta consilierului Casei Albe în probleme de securitate naţională Anne Neuberger, relatează CNN.

”La ora actuală noi nu credem că cineva a eliminat complet actorii chinezi din aceste reţele. Aşadar există un risc de compromitere continuă a comunicaţiilor”, a declarat presei Anne Neuberger.

Acesta este cel mai grav bilanţ făcut public de către administraţia Biden cu privire la o campanie de piraterie informatică care a zguduit establishmentul securităţii naţionale americane şi care este pe cale să reprezinte o provocare la adresa viitoarei administraţii Trump.

Neuberger a declarat că oficialii pe care-i citează nu cred că hackerii au accesat informaţii clasificate.

Ea face aceste declaraţii după ce oficiali de rang înalt din serviciile americane de informaţii i-au informat miercuri, într-un briefing secret, despre această campanie chineză de piratare informatică.

CNN a dezvăluit că presupuşi hackeri chinezi au vizat comunicaţiile telefonice ale unor personalităţi politice americane de rang înalt, ca de exemplu preşedintele ales Donald Trump şi vicepreşedintele său ales J.D. Vance, dar şi membri de rang înalt ai administraţiei Biden.

China a dezminţit orice implicare.

Autorităţile americane încearcă să ajute principalii furnizori de telecomunicaţii să-i scoată din reţelele lor pe hackerii susţinuţi de Guvernul chinez, însă nu ştiu când vor reuşi să facă acest lucru, declarau marţi oficiali americani.

Operatorii de telecomunicaţii care au lucrat cel mai mult timp cu autorităţile federale sunt cei care au înaintat cel mai mult în îndepărtarea hackerilor, au anunţat reprezentanţi ai poliţiei federale (FBI) şi Agenţiei de Securitate Cibenetică şi Securitate a Infrastructurilor (CISA).

CNN a dezvăluit că Verizon şi AT&T se află operatori de telecomunicaţii mari atacaţi de hackerii chinezi.

FBI a început să ancheteze cu privire la activităţi de piraterie informatică chineze la sfârşitul acestei primăveri, a anunţat un oficial de rang înalt de la FBI în cea mai detaliată actualizare cu privire la această campanie de spionaj.

Hackerii au furat ”o cantitate mare” de date telefonice care arată unde, când şi cu cine comunicau cei vizaţi, dar nu şi conţinutul apelurilor telefonice sau SMS-uri, a precizat acest reprezentant al FBI.

Hackerii au putut să intercepteze apeluri telefonice şi SMS-uri ale unui ”număr limitat” de persoane din Guvernul american sau implicate în politică, a precizat el.

Ei au ”copiat anumite informaţii care făceau obiectul unor cereri ale forţelor de ordine americane în baza unor ordonanţe judiciare”, a mai precizat el.

Însă portalul din cadrul furnizorilor de telecomunicaţii care le permite forţelor de ordine să efectueze interceptări telefonice ordonate de către justiţie nu a fost principala ţintă a acestor hackeri, a subliniat acest oficial de rang înalt de la FBI.

Novavax vinde fabrica sa din Cehia către Novo Nordisk, pentru 200 de milioane de dolari

Mbappe, după ce a ratat un nou penalti pentru Real Madrid: Îmi asum toată responsabilitatea, dar este momentul de a schimba situaţia şi a arăta cine sunt