Storm Shadow, sau SCALP după denumirea franceză, este o rachetă cu rază lungă de acţiune care a fost furnizată Ucrainei atât de britanici, cât şi de francezi, permiţând Kievului să lovească ţinte adânc în teritoriul rus.
Cele două ţări discută de ani de zile despre cooperare pentru un înlocuitor, dar, în contextul în care preşedintele francez Emmanuel Macron se află în vizită în Regatul Unit, el se vor angaja joi către următoarea fază a proiectului pentru succesorul Storm Shadow.
Această dezvoltare comună va ajuta la menţinerea a mai mult de 1.300 de locuri de muncă în Regatul Unit, conform guvernului.
În a treia zi a vizitei de stat a lui Macron în Regatul Unit, el şi prim-ministrul britanic Keir Starmer vor conveni, de asemenea, să aprofundeze legăturile nucleare.
Regatul Unit şi Franţa, singurele două puteri nucleare din Europa, vor transmite într-o declaraţie că toate capacităţile lor de descurajare nucleară – deşi independente – pot fi coordonate, cu scopul de a preveni ameninţările, cum ar fi un atac al Rusiei asupra Europei.
Declaraţia survine într-o perioadă în care administraţia preşedintelui american Donald Trump solicită puterilor europene din NATO să preia un rol mai important în Alianţă.
“De la război în Europa şi până la noi riscuri nucleare şi atacuri cibernetice zilnice – ameninţările cu care ne confruntăm se înmulţesc”, a spus Starmer.
“Ca parteneri apropiaţi şi aliaţi în NATO, Regatul Unit şi Franţa au o istorie profundă de colaborare în domeniul apărării, iar acordurile de astăzi duc parteneriatul nostru la un nou nivel”, a afirmat premierul.
“Regatul Unit şi Franţa îşi intensifică eforturile comune pentru a face faţă ameninţărilor de astăzi şi provocărilor de mâine”, a spus secretarul britanic al Apărării, John Healey.
“Acest parteneriat întăreşte leadershipul nostru în Europa, asigură sprijinul continuu pentru Ucraina şi trimite un semnal clar adversarilor noştri că suntem mai puternici împreună”, a adăugat el.
Pe baza tratatelor de la Lancaster House din 2010 între Franţa şi Regatul Unit, ele vor consolida de asemenea o iniţiativă militară comună, cunoscută sub numele de Forţa Comună Integrată.
Cele două ţări au semnat de asemenea o serie de acorduri pentru a colabora mai îndeaproape în protejarea infrastructurii critice şi în domeniul inteligenţei artificiale (AI), denumită ‘Entente Technologique’.
Ca parte a acestei serii de colaborări, cercetătorii din ambele ţări vor colabora la tehnologia de poziţionare la sol, navigaţie şi temporizare (PNT), care va acţiona ca un suport pentru tehnologia bazată pe sateliţi, precum GPS-ul.
Aceste sisteme de navigaţie susţin infrastructura critică, cum ar fi reţeaua electrică, sistemul bancar şi transporturile.
Ameninţarea unor acte de sabotaj asupra unor astfel de reţele a crescut în ultimii ani, aşa cum a fost arătat prin atacurile asupra reţelelor de comunicaţie în timpul războiului din Ucraina.
S-a convenit de asemenea asupra unui parteneriat în domeniul supercalculatoarelor, condus de Centrul de Supercalculatoare din Bristol – unde se află sediul Isambard AI – şi centrul de calcul francez GENCI, care conduce Fabrica AI a Franţei.
Alte instituţii de cercetare de frunte au convenit, de asemenea, asupra unei cooperări mai strânse, inclusiv Oxford şi Cambridge şi unele dintre principalele lor instituţii omoloage franceze.