CEO-ul Rheinmetall prevede o creştere accelerată a afacerilor sale, pe fondul presiunii asupra Europei de a-şi consolida apărarea

Producătorul german de armament Rheinmetall anticipează o creştere mai rapidă a afacerilor sale decât era prevăzut iniţial, în contextul apelurilor administraţiei preşedintelui american Donald Trump către Europa de a majora cheltuielile pentru apărare şi de a-şi asuma responsabilitatea pentru propria securitate, transmite Reuters.

Trump a solicitat aliaţilor europeni din NATO să crească bugetele de apărare la 5% din PIB, deşi în prezent niciun stat membru nu se apropie de acest prag.

Impactul asupra Rheinmetall şi creşterea bugetului apărării în Germania

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat vineri că obiectivul actual al NATO de 2% din PIB pentru apărare este insuficient şi a cerut modificarea regulilor fiscale de la Maastricht pentru a permite statelor UE să îşi crească bugetele militare.

Întrebat despre implicaţiile acestei schimbări pentru Rheinmetall, CEO-ul Armin Papperger a declarat că firma sa trebuie să se extindă mai mult decât anticipase iniţial.

”Trump a spus clar că Europa trebuie să se maturizeze şi că Statele Unite nu vor mai fi nevoite să gestioneze securitatea europeană,” a afirmat Papperger pentru Reuters, în marja Conferinţei de Securitate de la München.

El a explicat că o creştere a bugetului german pentru apărare de la 2% la 2,5% sau 3% din PIB ar însemna o investiţie anuală între 60 şi 70 de miliarde de euro.

Investiţii, achiziţii şi creşterea capacităţilor de producţie

Rheinmetall ia în considerare achiziţii strategice, dar va lua astfel de decizii doar după consultarea noului guvern al Germaniei.

”Vom face achiziţii, vom investi, vom investi masiv. Vom discuta despre asta când va fi momentul potrivit,” a declarat Papperger, adăugând că firma îşi extinde capacităţile electronice, iar noi investiţii sunt aşteptate în lunile următoare.

Întrebat despre domeniile prioritare pentru investiţiile militare europene, Papperger a evidenţiat muniţia, subliniind că niciun stat european nu îndeplineşte cerinţele NATO privind un stoc de luptă pentru 30 de zile.

”În cazul muniţiei… am oferit Ucrainei aproape tot ce aveam… Putin ştie acest lucru, desigur, şi de aceea trebuie să acţionăm,” a declarat el.

Rheinmetall plănuieşte cel puţin să dubleze capacitatea fabricii sale din Aschau, Bavaria, deoarece praful de puşcă reprezintă în prezent cel mai mare blocaj în producţie. Compania estimează că va ajunge la o producţie anuală de 12.000-14.000 de tone până în 2026.

Extinderea în Ucraina şi planurile de producţie

Papperger a confirmat că Rheinmetall intenţionează să finalizeze construcţia unei fabrici de praf de puşcă şi muniţie în Ucraina în 2026, iar producţia de serie a vehiculului blindat de luptă Lynx IFV va începe în 2027.

Întrebat despre o posibilă colaborare cu KNDS, celălalt mare producător german de echipamente militare, Papperger a declarat că nu există în prezent discuţii despre o consolidare, nici cu KNDS Germania, nici cu KNDS Franţa.

Ofertă pentru divizia de nave de război a Thyssenkrupp

Rheinmetall a înaintat la sfârşitul anului 2024 o ofertă neobligatorie pentru achiziţionarea diviziei de nave de război TKMS a grupului Thyssenkrupp. Cu toate acestea, procesul de vânzare a fost suspendat, deoarece Thyssenkrupp a preferat o separare a diviziei într-o entitate independentă.

”Acest lucru înseamnă că toţi investitorii interesaţi sunt excluşi,” a precizat Papperger.

 

Toate platformele Autorității pentru Digitalizarea României sunt din nou funcționale

Olly, cu piesa Balorda Nostalgia, a câştigat Festivalul de la San Remo – VIDEO