Cercetătorii au descoperit, în sfârșit, cum celulele intestinale declanșează reacțiile bolii celiace după consumul de gluten

Totuși, o echipă internațională de cercetători, condusă de experți de la Universitatea McMaster din Canada, a descoperit un rol esențial al celulelor intestinale în declanșarea bolii, deschizând astfel calea pentru noi posibile terapii.

Cum afectează glutenul persoanele cu boală celiacă

Boala celiacă este o afecțiune autoimună cronică declanșată de proteinele din cereale precum grâul, orzul și secara. Aceasta poate provoca dureri abdominale, balonare, diaree, constipație, dar, pe termen lung, poate afecta structura intestinului subțire și poate împiedica absorbția corectă a nutrienților. În prezent, singurul tratament disponibil este evitarea completă a glutenului, însă specialiștii avertizează că această abordare nu este suficientă. Pacienții netratați au un risc crescut de a dezvolta cancer colorectal, boli cardiovasculare, anemie, osteoporoză și tulburări neurologice.

O descoperire-cheie: Celulele intestinale sunt mai mult decât victime pasive

Până acum, se credea că sistemul imunitar era principalul vinovat pentru atacarea intestinului, dar cercetătorii de la McMaster au descoperit un rol activ al celulelor mucoasei intestinale. Deși pacienții cu boală celiacă au o predispoziție genetică – aproximativ 90% dintre aceștia având o genă care codifică proteina HLA-DQ2.5 – cercetătorii au identificat un proces crucial care ajută glutenul să ajungă în celulele imune.

În mod normal, glutenul trebuie transportat prin peretele intestinal, un proces facilităț de o enzimă secretată de celulele intestinale. Aceste celule transportă bucățile de gluten „digerate” de bacteriile intestinale către celulele imune, care declanșează inflamația.

„Studiul nostru a permis stabilirea clară a cauzei și efectului și a demonstrat exact cum se produce această reacție autoimună”, a explicat Tohid Didar, inginer biomedical la McMaster.

Speranțe pentru tratamente viitoare

Această descoperire revoluționară schimbă modul în care înțelegem boala celiacă și oferă noi posibilități de tratament. Dacă cercetătorii reușesc să blocheze acest proces la nivelul celulelor intestinale, milioane de persoane ar putea consuma din nou alimente care conțin gluten fără a mai suferi efectele devastatoare ale bolii.

Sursa: www.stiripesurse.ro

241 de copii cu patologii cardiace salvați de medicii timișoreni în doar doi ani. Progrese semnificative în chirurgia cardiovasculară pediatrică

Trump îl pune pe Putin la colț: ‘Își va face partea sa’ de înțelegere