Conform documentelor consultate de Eveleth, instalația în construcție în sud-vestul Chinei este destinată să devină un „centru de fuziune cu laser”, un concept similar cu National Ignition Facility (NIF) din Statele Unite, notează CNN. Însă, comparativ cu NIF, complexul chinez ar putea avea o dimensiune semnificativ mai mare, cu până la 50% mai multă capacitate. Fuziunea nucleară, procesul prin care izotopii de hidrogen sunt fuzionați la presiuni și temperaturi extreme, reprezintă o tehnologie promițătoare pentru soluționarea problemelor energetice globale.
Fuziunea nucleară, prin procesul de unire a izotopilor de hidrogen la temperaturi și presiuni extreme, ar putea furniza energie constantă, fără a produce deșeuri radioactive pe termen lung, spre deosebire de fiziunea nucleară folosită în centralele actuale. În 2022, la laboratorul NIF din California, s-a înregistrat pentru prima dată un câștig net de energie din fuziune, excluzând energia necesară pentru alimentarea laserelor.
Au chinezii interese ascunse?
Deși China susține că scopul principal al proiectului este dezvoltarea de tehnologii pentru energie curată, există voci care ridică semne de întrebare, afirmând că instalația ar putea contribui și la dezvoltarea capacităților nucleare militare ale țării. Fuziunea cu laser permite simularea proceselor din primele momente ale unei explozii nucleare, ceea ce ar putea ajuta la perfecționarea bombelor atomice, fără a încălca Tratatul de Interzicere Completă a Testelor Nucleare.
Decker Eveleth sugerează că proiectul chinez ar putea avea scopul de a consolida încrederea în arsenalul nuclear existent al țării sau de a dezvolta arme mai mici și mai avansate. Potrivit lui William Alberque de la Henry L. Stimson Center, orice națiune cu o instalație similară NIF ar putea îmbunătăți designul armelor nucleare, chiar fără a efectua teste cu explozie. Prin această inițiativă, China dorește să își reafirme angajamentul față de fuziunea nucleară civilă și să reducă dependența de testele nucleare tradiționale. Rămâne însă de văzut dacă centrul va fi utilizat exclusiv în scopuri pașnice.
În prezent, Statele Unite păstrează un avantaj în domeniul fuziunii nucleare, grație progreselor tehnologice și investițiilor substanțiale. Cu toate acestea, ritmul rapid de construcție și investițiile masive ale Chinei ar putea să schimbe acest echilibru. Dacă SUA și aliații săi nu își intensifică eforturile de cercetare și dezvoltare, China ar putea ajunge să devină lider mondial în domeniul fuziunii nucleare.