China nu mai este principalul partener economic al Germaniei

Totalul importurilor şi exporturilor Germaniei din şi spre SUA s-au cifrat la 255 miliarde euro, cu aproximativ opt miliarde euro mai mult decât valoarea schimburilor comerciale cu China, arată un studiu publicat de Germany Trade & Invest (GTAI), agenţia de promovare economică a Republicii Federale Germania.

Conform cifrelor preliminare ale GTAI, după SUA şi China, următorii parteneri comerciali ai Germaniei sunt: Ţările de Jos, Franţa şi Polonia. Cifrele privind schimburile comerciale cu Ţările de Jos sunt influenţate de utilizarea de către Germania a portului Rotterdam.

Potrivit GTAI, Germania ar putea să ajungă într-o situaţie dificilă în eventualitatea unui război comercial şi a majorării tarifelor vamale, cum a promis preşedintele ales al SUA, Donald Trump. „Deocamdată nu este clar cât de mult SUA, în mandatul Trump, va viza Uniunea Europeană şi pe cale de consecinţă Germania în politica lor comercială”, se precizează în raportul GTAI. Agenţia guvernamentală a adăugat că înrăutăţirea conflictului comercial între SUA şi China ar putea avea drept rezultat presiuni din partea SUA asupra Germaniei, pentru a sprijini politicile administraţiei de la Washington.

În anul 2022, schimburile comerciale totale între Germania şi China s-au ridicat la aproape 300 miliarde de euro. Însă între timp exporturile Germaniei spre China au scăzut cu aproximativ 6,4%, în timp ce importurile au scăzut cu 0,6%. China este acum pe locul cinci în topul principalelor destinaţii pentru exporturile Germaniei, dar rămâne lider incontestabil la capitolul importuri ale Germaniei.

GTAI estimează că această schimbare se datorează încetinirii economiei chineze, în timp ce economia americană beneficiază de pe urma programelor de investiţii.

Pe ansamblu, schimburile comerciale ale Germaniei au scăzut cu aproximativ 2% în 2024, iar exporturile de vehicule şi componente pentru vehicule spre China au fost afectate în mod deosebit.

Raportul citat de DPA subliniază că firmele germane caută alternative, inclusiv în Vietnam. Schimburile comerciale între Vietnam şi Germania au crescut cu mai mult de 11% în 2024. De asemenea, Polonia ar putea deveni o piaţă importantă pentru Germania iar schimburile comerciale cu Marea Britanie au început să îşi revină după Brexit, se mai arată în raport GTAI.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Serie A: Egal între AC Fiorentina şi Torino, scor 1-1

Miting de amploare la Washington – Donald Trump se pregătește pentru cel de-al doilea mandat prezidențial