China şi Rusia reacţionează la proiectul american „Domul de Aur”: „Atac asupra stabilităţii”, sunt „necesare” discuţii

China a declarat miercuri că planurile lui Donald Trump de a construi un gigantic sistem american de apărare antirachetă, cunoscut sub numele de „Domul de Aur”, reprezintă o ameninţare la adresa stabilităţii globale, în timp ce Rusia consideră că ar fi cazul unor discuţii cu Moscova pe această temă, relatează AFP şi Reuters.

„Acest lucru subminează echilibrul strategic şi stabilitatea globală. China îşi exprimă îngrijorarea serioasă în această privinţă. Îndemnăm Statele Unite să renunţe cât mai curând posibil la dezvoltarea şi desfăşurarea unui sistem global de apărare antirachetă”, a declarat Mao Ning, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe.

La rândul său, Rusia consideră că planul lui Donald Trump este o chestiune de „suveranitate” americană, dar contactele cu Moscova pe această temă rămân „necesare”.

„Aceasta este o chestiune de suveranitate americană”, a declarat jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că „în viitorul apropiat, cursul evenimentelor va necesita reluarea contactelor în vederea restabilirii stabilităţii strategice” între Washington şi Moscova.

Preşedintele american Donald Trump a declarat marţi că a selectat o schiţă pentru proiectul în valoare de 175 de miliarde de dolari şi a numit un general din Forţele spaţiale pentru a conduce ambiţiosul program menit să blocheze ameninţările din partea Chinei şi Rusiei.

Purtătoarea de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a declarat că acesta are „implicaţii ofensive puternice” şi sporeşte riscurile militarizării spaţiului cosmic şi ale unei curse a înarmărilor. „Statele Unite, urmărind politică „SUA pe primul loc”, sunt obsedate de căutarea securităţii absolute pentru ele însele. Acest lucru încalcă principiul conform căruia securitatea tuturor ţărilor nu ar trebui să fie compromisă şi subminează echilibrul strategic global şi stabilitatea. China este foarte preocupată de acest lucru”, a declarat Mao. Ea a îndemnat Washingtonul să renunţe la dezvoltarea sistemului cât mai curând posibil şi să ia măsuri pentru a spori încrederea între marile puteri.

Rusia şi Statele Unite, de departe cele mai mari puteri nucleare, au renunţat treptat la tratatele de control al armelor care urmăreau să încetinească cursa înarmărilor şi să reducă riscul de război nuclear.

Statele Unite dau vina pe Rusia pentru prăbuşirea unor acorduri precum Tratatul privind rachetele antibalistice (ABM) din 1972 şi Tratatul privind forţele nucleare cu rază intermediară (INF) din 1987.

Statele Unite s-au retras în mod oficial din Tratatul INF în 2019, citând încălcări din partea Rusiei, pe care Moscova le-a negat. Statele Unite s-au retras din Tratatul ABM în 2002.

„Acum, când cadrul juridic în acest domeniu a fost distrus, iar perioada de valabilitate a expirat sau, în mod deliberat, să spunem, o serie de documente au încetat să mai fie valabile, această bază trebuie recreată atât în interesul celor două ţări ale noastre, cât şi în interesul securităţii pe întreaga planetă”, a declarat Peskov, sugerând că scutul lui Trump ar putea obliga la reluarea în viitorul previzibil a contactelor dintre Moscova şi Washington privind controlul armelor nucleare.

Nicuşor Dan, după ce Donald Trump a anunţat numele noului ambasador SUA la Bucureşti: Mulţumesc preşedintelui Trump pentru angajamentul faţă de relaţia România-SUA/ Aştept cu nerăbdare să colaborăm îndeaproape pentru a consolida Parteneriatul Strategic

Israelianul Gadi Kinda, adversar al tricolorilor în preliminariile Euro 2024, a murit la vârsta de 31 de ani