Chipuri de persoane transgender formează o operă de artă în Trafalgar Square din Londra

O operă de artă care conţine mulaje din ghips ale feţelor a sute de persoane transgender a fost expusă miercuri în Trafalgar Square din Londra, unde va rămâne în următoarele 18 luni, scrie AP.

„Mil Veces un Instante (De o mie de ori o clipă)” a artistei mexicane Teresa Margolles este un cub de 3,3 tone, acoperit cu măştile faciale a 726 de persoane trans, nonbinare şi nonconformiste. Este cea mai recentă operă de artă amplasată pe „Fourth Plinth”, un mare piedestal de piatră din piaţa centrală a Londrei.

Margolles, care a studiat patologia medico-legală şi a lucrat într-o morgă, a folosit sânge şi materiale de la locul crimelor în lucrări de artă care explorează moartea şi conflictele.

Noua sculptură evocă un Tzompantli, un suport folosit în civilizaţiile mesoamericane pentru a expune craniile duşmanilor capturaţi şi ale victimelor sacrificate. Aceasta aduce un omagiu uneia dintre prietenele artistei, o femeie transgender pe nume Karla, care a fost ucisă în Ciudad Juárez, Mexic, în 2015. Crima rămâne nerezolvată.

„Îi aducem acest omagiu ei şi tuturor celorlalţi oameni care au fost ucişi din ură”, a spus artista. „Dar, mai presus de toate, celor care trăiesc, noilor generaţii care vor apăra puterea de a alege liber să trăiască cu demnitate”. 

Organizatorii proiectului spun că lucrarea va „îmbătrâni în mod natural” în timp ce va fi expusă, detaliile chipurilor pierzându-se încet pe măsură ce este expusă la intemperii.

Trafalgar Square, unul dintre principalele puncte de adunare ale Londrei pentru turişti şi protestatari, a fost numită după victoria din 1805 a amiralului Horatio Nelson asupra flotelor franceză şi spaniolă. O statuie a amiralului cu o singură mână se află pe Columna lui Nelson, în centrul pieţei, iar în apropiere se află statui ale altor lideri militari din secolul al XIX-lea.

Al patrulea soclu – un piedestal de piatră înalt de 7 metri – a fost ridicat în 1841 pentru o statuie ecvestră neterminată şi, din 1999, a fost ocupat de o serie de opere de artă timp de aproximativ 18 luni la rând.

Printre ocupanţii anteriori s-au numărat un deget uriaş din bronz, o sculptură a unui vârtej uriaş de frişcă acoperit cu o cireaşă, o muscă şi o dronă, precum şi 2.400 de persoane care au stat fiecare pe soclu timp de o oră pe parcursul a 100 de zile.

În 2028, o lucrarea a artistei române Andra Ursuţa, „Untitled”, va fi instalată pe soclul din Trafalgar Square. 

Tragerea la sorţi a grupelor Cupei României Betano are loc, miercuri, la Casa Fotbalului

UPDATE – Vagon al unui tren de călători, deraiat în staţia Şag, judeţul Timiş/ Traficul feroviar, oprit între Timişoara Nord şi Arad, reluat/ Mai multe trenuri de călători au staţionat în gări adiacente