Preşedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, liberalul Ioan Chirteş, a declarat luni, la Parlament, că a făcut o adresă către SRI în care am solicitat să ne specifice dacă pe teritoriul României sau în exterior există entităţi statale sau non-statale care pot să influenţeze procesul electoral, care să afecteze securitatea naţională. El a precizat că în SRI există o direcţie care se numeşte Direcţia pentru apărarea Constituţiei, care are ca rol de bază identificarea tuturor elementelor care pot să afecteze securitatea naţională şi care sunt neconstituţionale. Chirteş a mai spus că aceşti actori statali sunt Rusia, în primul rând, Iran, China, Coreea de Nord, precum şi actori statali în ţări proxy din Orientul Mijlociu.
„Am fost întrebaţi dacă SRI a identificat pe teritoriul României entităţi care pot afecta procesul electoral. Drept urmare am luat solicitarea liderului grupului senatorilor PNL şi am făcut o adresă către SRI în care am solicitat o informare prin care să ne specifice dacă pe teritoriul României sau în exterior există entităţi statale sau non-statale care pot să influenţeze procesul electoral în campaniile prezidenţiale şi parlamentare, fiind generalizat, care să afecteze securitatea naţională”, a transmis Ioan Chirteş.
Preşedintele comisiei pentru controlul SRI a precizat că Serviciul se ocupă cu securitatea naţională iar ”afectarea procesului democratic este şi un atentat la securitatea naţională”.
”Să nu uităm că în SRI există o direcţie, se numeşte Direcţia pentru apărarea Constituţiei, care are ca rol de bază identificarea tuturor elementelor care pot să afecteze securitatea naţională şi care sunt neconstituţionale”, a spus senatorul PNL.
Întrebat despre ce actori statali este vorba, Chirteş a arătat că este vorba de ”Rusia, în primul rând, Iran, China, Coreea de Nord, precum şi actori statali în ţări proxy din Orientul Mijlociu. Senatorul PNL a arătat că actorii non-statali sunt entităţile private care, prin diferite forme, produc atacuri cibernetice asupra instituţiilor statului român – MAE, MAI, Ministerul Sănătăţii, care la un moment dat pot să ceară răscumpărări pentru a recupera aşa-zisele date.
Întrebat dacă SRI poate să cerceteze dacă printre candidaţi există lideri politici care pot afecta siguranţa naţională, Ioan Chirteş a arătat că, dacă vor fi identificate elemente care să ne împingă spre aceste concluzii, ei sunt obligaţi să informeze instituţiile statului, şi anume MAE, DIICOT, MAI. ”SRI nu are ca atribuţii nici cercetare penală, nici cercetarea unor persoane, ei doar pun executare anumite mandate sau oferă informaţii beneficiarilor legali”, a explicat Ioan Chirteş.
„Ei (SRI – n.r.) într-o verificare sau în punerea în executare a unor mandate, dacă găsesc infracţiuni, de exemplu de criminalitate transfrontalieră, informează DIICOT, dacă găsesc elemente de corupţie ale unui funcţionar, informează DNA sau alte infracţiuni, informează Parchetul şi MAI”, a adăugat acesta.
Preşedintele comisiei a mai spus că în această săptămână, astăzi sau mâine, vor avea acest răspuns.