Cine este George Simion

George Simion, candidatul AUR la prezidenţiale, s-a remarcat în spaţiul public în 2009, când a aprins lumânări de ziua fostului preşedinte Ion Iliescu, în memoria victimelor de la Revoluţie. Ulterior, a demarat o mişcare unionistă controversată, care i-a adus interdicţia de a intra în Republica Moldova şi în Ucraina.

În 2019, George Simion a candidat independent la alegerile europarlamentare, însă a obţinut doar 1% din voturi. Un an mai târziu, AUR, partidul fondat de George Simion, a reuşit să intre în Parlament cu un scor de 9%, după ce, în campanie, a negat pandemia de Covid-19 şi a îndemnat populaţia să nu se vaccineze.

La alegerile din decembrie 2024, AUR a devenit al doilea partid ca pondere parlamentară, după ce a obţinut un rezultat de 18%.

În paralel, George Simion s-a clasat abia pe locul patru la alegerile prezidenţiale. După anularea scrutinului, Simion a cerut ”turul doi înapoi” şi a anunţat că-l susţine pe Călin Georgescu pentru Cotroceni.

S-a răzgândit, după ce magistraţii CCR au blocat candidatura lui Călin Georgescu, cel care-l numeşte pe Simion ”protejatul meu mai tânăr”.

Cine este George Simion

Cariera lui George Simion este strâns legată de Marius Lulea, om de afaceri din domeniul construcţiilor, simpatizant al mareşalului Antonescu. Lulea a fost mai întâi angajatorul lui Simion. Apoi partener de mişcare unionistă. Acum este prim-vicepreşedintele AUR şi posibil prim-ministru.

Cele mai importante momente din cariera lui George Simion: de la implicarea civică până la calificarea în finala prezidenţială. Şi toate declaraţiile controversate oferite de-a lungul timpului, culminând cu campania electorală.

George Simion (38 de ani) şi-a făcut apariţia pe scena publică în martie 2009, când s-a prezentat cu lumânări la ziua fostului preşedinte al României Ion Iliescu. ”Pentru morţii de la revoluţie”, a spus Simion, la acea vreme student la Universitatea din Iaşi, în cadrul unui program de master dedicat crimelor comunismului.

Ulterior, a fondat platforma civică Acţiunea 2012, care avea ca obiectiv unirea României cu Republica Moldova. Alături de Simion, co-preşedinte al Acţiunii 2012 era Marius Lulea, în prezent prim-vicepreşedinte al AUR. De altfel, înainte de a intra în Parlament, George Simion a fost angajat la una dintre firmele de construcţii patronate de Marius Lulea, politician care a stârnit controverse în spaţiul public prin simpatia arătată faţă de mareşalul Antonescu, declarat de statul român criminal de război.

De asemenea, prezent într-o dezbatere electorală ca susţinător al lui George Simion, Lulea a lăudat epoca Ceauşescu. ”Nu sunteţi în măsură să criticaţi un regim care a construit milioane de apartamente, sute de hidrocentrale, care a făcut bine pentru această ţară”, i-a spus Lulea unui parlamentar PNL. În cazul în care George Simion va ajunge la Palatul Cotroceni, Marius Lulea se numără printre favoriţii pentru funcţia de prim-ministru, susţin surse politice pentru News.ro.

Înainte de a fonda AUR, George Simion a organizat mai multe marşuri unioniste la Bucureşti, Alba Iulia şi Chişinău, dar ulterior a fost interzis în Republica Moldova şi în Ucraina, pe motiv că s-ar fi întâlnit cu persoane din serviciile secrete ruseşti. Simion a negat acuzaţiile.

”Dacă apar dovezi, mă retrag din cursa pentru Cotroceni”, a răspuns liderul AUR, înaintea primului tur de scrutin.

În paralel, Simion a contestat în instanţă interdicţia de a intra pe teritoriul Ucrainei şi Republicii Moldova. La Chişinău, instanţa a stabilit termen de judecată pentru data de 19 mai, a doua zi după finala prezidenţială din România. ”Este o glumă a justiţiei din Republica Moldova, dar accept”, a comentat Simion, într-un interviu pentru News.ro.

Liderul AUR susţine că, în cazul în care va fi ales preşedinte, prima vizită externă va fi la Chişinău, apoi la Cernăuţi, în comunitatea românească din Ucraina.

”Este în interesul Ucrainei şi al Republicii Moldova ca preşedintele României să se ducă şi să aibă relaţii bune”, a spus Simion, care, în materie de politică externă, se declară un admirator al preşedintelui SUA Donald Trump.

Deşi candidează pentru funcţia de preşedinte al României, George Simion i-a mulţumit lui Donald Trump pentru decizia de a menţine vizele pentru cetăţenii români, invocând ”lovitura de stat din decembrie”.

Pentru această poziţionare, George Simion a fost criticat de românii care şi-au cumpărat deja bilete de avion spre SUA, ştiind că de la 1 aprilie nu vor mai avea nevoie de viză – un cost suplimentar de câteva sute de dolari.

Ca politician, George Simion a apărut pe scena publică în 2019, când a candidat la alegerile europarlamentare din postura de independent. Însă a obţinut doar 1,2%. În acelaşi an, a fondat partidul AUR, alături de Claudiu Târziu, astăzi europarlamentar.

Între timp, Claudiu Târziu, unul dintre criticii lui Călin Georgescu, a intrat în conflict cu George Simion şi a demisionat din partid.

Deşi avea doar câteva luni de existenţă politică, AUR a devenit surpriza alegerilor parlamentare din 2020, reuşind să obţină un scor de 9%.

În campanie, liderii AUR au negat pandemia de coronavirus şi a îndemnat populaţia să nu se vaccineze. Printre politicenii care au intrat în Parlament pe listele AUR s-a numărat şi Diana Şoşoacă, exclusă ulterior din partid.

Într-una dintre dezbaterile parlamentare, George Simion a jignit-o pe Diana Şoşoacă. ”Te agresez sexual, scroafo!”, i-a spus liderul AUR. ”Pe cine agresezi tu, sexual, mă? Nu ţi-e ruşine, bă, violentule? Fătălăii de la AUR”, i-a răspuns Diana Şoşoacă. Nu a fost singurul episod în care George Simion s-a manifestat violent. Tot în plenul Parlamentului, l-a apucat de gât pe liberalul Virgil Popescu, la acea dată ministru al Energiei.

La alegerile europarlamentare din iunie 2024, sub conducerea lui George Simion, AUR a primit 15% din voturi.

În noiembrie anul trecut, a candidat la alegerile prezidenţiale. Deşi majoritatea sondajelor de opinie arătau că intră în finala prezidenţială, George Simion a terminat pe locul patru, cu aproape 14%. O săptămână mai târziu, AUR, partidul condus de George Simion, a obţinut peste 18% la alegerile parlamentare, devenit al doilea partid ca mărime în Parlament.

După anularea scrutinului prezidenţial din decembrie, George Simion a rămas în fruntea partidului şi a anunţat, în primă fază, că nu mai candidează la alegerile prezidenţiale din luna mai. George Simion şi-a exprimat susţinerea pentru Călin Georgescu şi a cerut ”turul doi înapoi”. ”Cei care au comis lovitura de stat ar trebui jupuiţi în piaţa publică”, a îndemnat George Simion.

După ce Curtea Constituţională a invalidat candidatura lui Călin Georgescu pentru alegerile din luna mai, liderul AUR a anunţat că se înscrie în cursa electorală alături de preşedintele POT Anamaria Gavrilă, urmând ca unul dintre ei să se retragă pentru a nu diviza voturile blocului suveranist. În final, Anamaria Gavrilă a făcut un pas în spate.

După ce şi-a depus candidatura, George Simion a intrat în conflict cu deputatul Gigi Becali, unul dintre apropiaţii săi, care a dezvăluit investiţiile în AUR. „La partid am dat 100 de mii de euro împrumut şi 700.000 de euro la case la Pechea”, a spus Gigi Becali. Localitatea Pechea, judeţul Galaţi, a fost lovită de inundaţii în toamna anului trecut, iar George Simion s-a numărat printre politicienii care au promis refacerea caselor. În plus, Gigi Becali a contribuit cu 30 de tone de brânză la nunta lui George Simion.

”Este istorie, săracul. Să se ocupe de fotbal, să se ocupe de oi, să se ocupe de biserică”, a răspuns Simion. Între timp, cei doi s-au împăcat.

Înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale, Călin Georgescu s-a afişat o singură dată cu George Simion: la slujba de Înviere, la o mănăstire din Ardeal. Apoi, cei doi s-au prezentat împreună la secţia de votare, în ziua alegerilor.

„Am votat cu Călin Georgescu. Suntem aici cu o singură misiune: revenirea la ordinea constituţională, revenirea la democraţie”, a spus candidatul AUR, după ce a ieşit de la vot. George Simion a câştigat detaşat primul tur de scrutin, cu un scor de aproape 41%, la o diferenţă de 20 de procente de Nicuşor Dan, clasat pe locul secund.

În primul interviu oferit după calificarea în finala prezidenţială, George Simon a stârnit un val puternic de critici. Motivul? A numit promisiunea că va oferi case la 35.000 de euro drept strategie de marketing pentru campanie. ”A fost forma noastră de marketing, de promovare, de mediatizare a acţiunii”, a spus George Simion, la Digi 24. În toamnă, peste 40.000 de persoane din toată ţara au semnat contracte la sediile AUR pentru a primi locuinţe ieftine.

În replică, un avocat din Cluj s-a oferit să-i reprezinte gratis pe toţi românii care, simţindu-se înşelaţi, vor să deschidă procese pe această speţă.

În acelaşi interviu, George Simion a anunţat că, odată ajuns la putere, intenţionează să concedieze 500.000 de bugetari. Din cei 1,3 milioane de angajaţi la stat, în jur de 400.000 sunt funcţionari publici, restul fiind medici, profesori, militari, poliţişti şi magistraţi. Aşadar, mulţi dintre aceştia ar fi urmat să-şi piardă locul de muncă.

A doua zi, pe fondul reacţiei sociale, George Simion a încercat să nuanţeze răspunsul, însă a folosit eticheta ”paraziţi”. „Nu este o problemă cu poliţiştii, militarii, pompierii din această ţară şi în general cu corpurile profesionale. Nu este o problemă cu funcţionarii publici, oneşti, muncitori din această ţară. Problema pe care o avem în România este cu paraziţii politici, cu membrii de partid care au înţesat România atât în administraţia locală cât şi în administraţia centrală”, a spus Simion.

Pe fondul criticilor venite din partea societăţii civile şi a presei, George Simion a postat un text pe blogul personal în care a lansat ameninţări la adresa opozanţilor săi. „Ce mă frământă acum e ce facem din 19 mai încolo cu voi. Care voi? O parte din cei care vă pretindeţi educaţi, civilizaţi, europeni, dar dovediţi exact contrariul (…) Ce mă fac cu voi? Individual, nu în grup”, a scris George Simion între cele două tururi de scrutin. În paralel, unul dintre susţinătorii săi, actorul Mihai Mălaimare, a scris pe Facebook: „Nu aţi vrut Turul II înapoi! Turul II vine însă ca un val imens şi veţi ajunge în canal, sau la canal!”. Aluzie directă la perioada comunistă, când disidenţii erau trimişi să muncească la Canalul Dunăre-Marea Neagră.

În timpul celor două săptămâni de campanie, George Simion a refuzat aproape toate dezbaterile televizate cu Nicuşor Dan. S-a prezentat doar la postul Euronews.

În rest, la Digi 24, România TV, Antena 3 şi TVR a apărut doar un fotoliu liber, pe care scria numele ”George Simion”. Candidatul AUR a pus absenţa de la dezbateri pe seama întâlnirilor cu liderii europeni.

În ultima săptămână de campanie, George Simion a fost la Varşovia, la un miting al partidului conservator. Şi în Polonia sunt programate alegeri prezidenţiale în această duminică. Apoi, liderul AUR a zburat la Bruxelles şi la Roma, unde s-a întâlnit cu premierul Italiei, Georgia Meloni, colegă cu Simion în familia conservatorilor europeni. Şi înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale, strategia lui George Simion a fost să lipsească de la toate cele trei mari dezbateri organizate de televiziuni.

La Bruxelles, jurnalista ProTV Camelia Donţu i-a cerut lui George Simion detalii despre întâlnirile avute cu politicenii belgieni. „Aveţi un candidat pe care îl susţineţi, e autist, săracu’!”, a răspuns, nervos, George Simion, cu trimitere la Nicuşor Dan.

”Este intolerabil să jigneşti sute de mii de copii şi adulţi cu tulburări de spectru autist din România”, a replicat Nicuşor Dan. Ulterior, George Simion şi-a cerut scuze, însă, în acelaşi mesaj, a lansat noi etichete jignitoare la adresa lui Nicuşor Dan.

”Nu cred că am folosit termenul corect şi îmi cer scuze faţă de persoanele neurodivergente”, a declarat George Simion. Ulterior, l-a catalogat pe Nicuşor Dan ca fiind „securist”, „nazist”, „marxist”, „coldist” şi „soroşist”.

Nu a fost singurul moment în care George Simion s-a războit cu presa. Liderul AUR i-a filmat pe ascuns pe jurnaliştii Digi24 veniţi în biroul său din Parlament să negocieze condiţiile pentru participarea la una dintre dezbaterile electorale.

Pe final de campanie, George Simion a acordat un interviu televiziunii franceze CNews, post apropiat de partidele de extremă dreaptă.

Candidatul AUR l-a acuzat pe preşedintele Emmanuel Macron de „tendinţe dictatoriale” şi a comparat Franţa cu Iranul. Moderatorii emisiunii au replicat: ”Aici încă putem critica preşedintele fără ca poliţia să ne bată la uşă. Jigniţi mulţi francezi vorbind aşa”.

În timpul interviului, George Simion a vorbit preponderent în limba română, însă a încercat să formuleze câteva propoziţii şi în limba franceză, pe care le încheia tot în română.

Înaintea finalei prezidenţiale, candidatul AUR a promis că, odată ajuns preşedinte, va încerca să-l impună pe Călin Georgescu în fruntea Guvernului, cu condiţia ca fostul candidat la alegerile prezidenţiale să-şi dorească funcţia.

Întrebat, într-un interviu la Gândul, dacă ar accepta să fie prim-ministru, Călin Georgescu a evitat un răspuns tranşant. ”Eu sunt interesat să nu avansez aceste lucruri acum”, a răspuns Georgescu. În aceeaşi emisiune, Georgescu n-a pronunţat nici măcar o dată numele lui George Simion. De fiecare dată, Călin Georgescu l-a numit pe liderul AUR drept ”protejatul meu mai tânăr”.

”Aici discutăm de binele României şi sigur să ajut protejatul meu mai tânăr în tot ceea ce face în aşa fel încât să ghidez lucrurile ca să fie bine”, a spus Georgescu, care a dat asigurări că nu vor fi concediaţi 500.000 de bugetari, aşa cum anunţase ”protejatul său mai tânăr”, George Simion. „Ştiţi….vârsta, elanul tinereţii, este firesc. Poate a fost o figură de stil.

Este imposibil aşa ceva”, a explicat Călin Georgescu. Pentru a-l impune pe Călin Georgescu la Palatul Victoria, George Simion va avea nevoie de voturile PSD, partidul cu cele mai multe mandate în Parlament.

În campania de anul trecut, Simion promitea că AUR nu va face alianţă cu PSD. Totuşi, după alegeri, AUR s-a aliat cu PSD, PNL şi partidul lui Cristian Popescu Piedone pentru a forma o majoritate în Consiliul general al Capitalei, ostilă primarului Nicuşor Dan.

Dincolo de funcţia de prim-ministru, numele lui Călin Georgescu mai e vehiculat pentru şefia serviciilor secrete sau pentru un portofoliu ministerial. ”Până la finalul acestei veri vom şti în ce funcţie va fi Călin Georgescu în statul român”, a anunţat George Simion, într-un interviu pentru News.ro. Vineri, în ultima zi de campanie, George Simion şi Călin Georgescu au participat împreună la o emisiune găzduită de Realitatea TV.

Întrebat în emisiune dacă George Simion este ascultător, Călin Georgescu a răspuns: ”Suntem o echipă. Suntem împreună şi avem un ideal comun. Sigur că da şi experienţa am învăţat la rândul de la maestrul meu Mircea Maliţa, fiecare la rândul lui predă o ştafetă.

Suntem într-o zonă în care nu facem altceva decât să urmăm calea maeştrilor mari pe care i-am avut şi sigur pentru un ideal comun, pentru măreţia poporului român este cu atât mai frumos şi elegnat pentru mine să merg pe aceeaşi cale pe care am învăţat-o la rândul meu”.

La rândul său, George Simion a declarat că a învăţat multe lucruri de la Călin Georgescu: ”Am învăţat multe de la domnul Georgescu. (…)  Am învăţat calm, echilibru. Am intrat într-un domeniu care mi-a stârnit repulsie toată viaţa, din liceu, domeniul acesta al politicii.

Am intrat mânat de o revoltă pentru că vedea ce se întâmplă în ţara noastră, felul în care este distrusă economia, felul în care este batjocorită familia, cauzele naţionale precum cea pentru care luptam eu, cauza reîntregirii erau batjocorite şi chiar preşedintele, premierul, conducătorii ţării mele erau cei care se opunea acţiunilor pe care eu şi colegii mei de cauză le făceam”.

În aceeaşi emisiune, a fost tranşată şi discuţia despre numirea lui Georgescu la conducerea Guvernului.”Până la întoarcerea la ordinea constituţională, vorbim de poziţie de preşedinte şi de prim-ministru pe care mi-o asum public şi în care vom face acest tandem care probabil că va funcţiona prima dată în 35 de ani, lucru absolut firesc şi clar legat de bunăstarea poporului român”, a declarat Călin Georgescu.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Will Still va părăsi echipa RC Lens. El vrea să fie mai aproape de partenera sa, Emma Saunders, aflată în Anglia

Tragedie în Vaslui: Un copil de 10 ani a ajuns în comă după ce a fost lovit de un camion