Ciolacu: Accesul la o finanţare semnificativă din partea SUA – argument al încrederii de care se bucură România

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, miercuri, că accesul României la o finanţare „semnificativă”, de aproape un miliard de dolari, prin Acordul privind împrumutul din Fondul pentru Finanţare Militară al Statelor Unite ale Americii reprezintă un argument „puternic” al încrederii şi statutului de care ţara noastră se bucură în relaţia cu SUA.

 

„Îmi face o deosebită plăcere să fim astăzi împreună la unul dintre momentele majore ale evoluţiei Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii. Spun acest lucru fiind convins că accesul României la o finanţare semnificativă de aproape un miliard de dolari din partea Statelor Unite reprezintă un argument puternic al încrederii şi statutului de care ţara noastră se bucură în relaţia cu aliatul nostru strategic. În viziunea Guvernului pe care îl conduc, acest acord este doar prima etapă din viitoarele proiecte pe care le vom dezvolta împreună”, a subliniat, Ciolacu, la ceremonia de semnare a acordului, care a avut loc la Palatul Victoria.

Potrivit prim-ministrului, România va propune părţii americane, în faza următoare, şi alte proiecte strategice pentru industria de apărare, pe care ministerele de linie le au în fază avansată de studiu, astfel încât să se ajungă la o finanţare de peste 2 miliarde de dolari prin intermediul aceluiaşi mecanism financiar.

„De fapt, România se alătură astăzi unui club foarte restrâns de state partenere cheie ale Statelor Unite ale Americii care au beneficiat până acum de acest program dezvoltat prin Fondul pentru finanţare al Statelor Unite ale Americii. Mă bucur că vom folosi aceşti bani atât pentru a consolida capacitatea de apărare a României prin dotare cu tehnică modernă a Forţelor Armate Române, cât şi pentru a dezvolta industria locală de apărare. Sunt două direcţii absolut esenţiale pe care România trebuie să se concentreze în perioada următoare”, a adăugat Marcel Ciolacu.

El a precizat că vor fi dezvoltate noi capacităţi de producţie în România, se vor crea locuri de muncă, iar ţara noastră va redeveni relevantă la nivel regional în ceea ce priveşte producţia de echipamente militare.

„În acelaşi timp, vom avea acces la tehnică militară de cel mai înalt nivel care ne va ajuta să lucrăm împreună cu Statele Unite şi aliaţii noştri din NATO pentru consolidarea apărării colective şi descurajarea ameninţărilor la adresa României şi ţărilor aflate pe Flancul estic al Alianţei. Îi mulţumesc domnului Michael Miller, directorul Agenţiei Statelor Unite de Cooperare pentru Securitate şi Apărare, pentru tot sprijinul de care a dat dovadă în acest proces. Dar, în mod special, aş dori să o felicit pe doamna ambasador Kavalec şi întreaga echipă a Ambasadei Statele Unite la Bucureşti pentru implicare şi realizarea acestui proiect. Vă asigur că România va continua să fie un partener deschis şi determinat să contribuie la întărirea relaţiilor dintre ţările noastre pe toate subiectele de interes comun”, a transmis premierul.

Acordul privind împrumutul din Fondul pentru Finanţare Militară al Statelor Unite ale Americii de 920 de milioane de dolari a fost semnat de ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi directorul Agenţiei SUA de Cooperare pentru Securitate şi Apărare, Michael Miller. AGERPRES/(A – autor: Livia Popescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Anda Badea)

Sursa: www.agerpres.ro

10.000 de români mor anual din cauza cancerului pulmonar: Rafila atrage atenția asupra impactului COVID-19

Autoritatea de concurenţă va monitoriza preţurile produselor din zonele afectate de inundaţii