„Domnul primar nu este dator. Domnul primar şi primăria municipiului au plătit bani pentru căldură. Este o problemă pe care a avut-o societatea. (…) Sunt nişte paşi de făcut. În primul rând, Consiliul Local trebuie să înfiinţeze noua companie. Cu domnul primar, cu Cristi, lucrăm de mult timp, şi în fiecare an am dat acest ajutor corect şi meritat. Dar nu se mai poate. Să nu scoţi banii din cogenerare, a fost o abordare greşită a companiei. Şi eu cred că în acest moment se intră în direcţia corectă. Acelaşi lucru a făcut şi domnul ministru (Sorin Grindeanu – n.red.) cu CFR Marfă. A înfiinţat o companie. Dacă rămânem în acelaşi cerc strâmt, nu o să înaintăm niciodată. Important e să avem capacitatea de ieşi din acel cerc şi de a construi ceva stabil şi sustenabil”, a declarat Marcel Ciolacu.
La rândul său, primarul municipiului Focşani, Cristi Misăilă, a explicat că pentru a ieşi din această criză s-a luat decizia înfiinţării unei noi societăţi comerciale.
„Locuitorii municipiului Focşani aşteaptă, într-adevăr. Avem o situaţie pe care o cunoaşteţi. Societatea care gestionează sistemul de termoficare, SC ENET, este o societate în insolvenţă. Noi, Primăria municipiului Focşani suntem în avans cu plata subvenţiei către această societate, dar, din păcate, datoriile acumulate faţă de furnizorul de gaze au determinat acest furnizor să sisteze furnizarea gazelor începând cu 1 noiembrie. Domnul prim-ministru ştie de această situaţie, am avut diverse discuţii şi cu dumnealui, şi cu domnul preşedinte al Consiliului Judeţean Vrancea, domnul Nicuşor Halici. Ne cerem scuze pentru disconfort. Avem nevoie de aceşti bani, pe care îi vom primi. Am pregătit o nouă societate ca să putem ieşi din acest cerc vicios al insolvenţei şi pentru ca această nouă societate să poată beneficia de toate facilităţile financiare oferite tot prin sprijinul Guvernului şi prin toate actele normative emise în acest sens. Gândiţi-vă că această societate nu putea să beneficieze de bonusul de cogenerare pentru energia electrică produsă şi de aici multe pierderi. Sper eu ca săptămâna viitoare, în şedinţa de Consiliul Local de luni să aprobăm înfiinţarea acestei noi societăţi şi apoi să demarăm procedurile pentru a relua furnizarea apei calde şi a căldurii către populaţie”, a spus Misăilă.
10.000 de locuințe, fără căldură
Marcel Ciolacu a precizat că imediat după ce va lua fiinţă noua societate de termoficare, Guvernul va aloca banii necesari pentru reluarea furnizării agentului termic către populaţie.
La finalul lunii septembrie, ENET SA avea datorii de 221,2 milioane de lei, din care 148,9 milioane de lei datoriile înscrise la masa credală. Doar pe primul semestru din acest an, ENET SA a înregistrat o pierdere de 10,2 milioane lei. Societatea este deja în procedură de insolvenţă şi, din 2022, nu mai beneficiază de bonusul pentru energia electrică produsă în cogenerare.
Anterior, pentru a preîntâmpina oprirea căldurii şi a apei calde de către ENET SA, primăria a plătit în avans subvenţia la energia termică aferentă trimestrului IV din acest an, însă sumele au fost prea mici pentru a achita întreaga cantitate de gaze naturale pentru tot sezonul rece 2024.
Societatea de termoficare ENET SA, aflată în subordinea Consiliului Local al municipiului Focşani, asigură încălzirea pentru aproximativ 10.000 de apartamente din oraş şi circa 240 de instituţii publice, printre care şcoli şi grădiniţe, spitalul judeţean sau căminul pentru persoane vârstnice.