Claudiu Creţu, ELCEN: Suntem în procedură de fuziune cu Termoenergetica. Se vorbeşte de foarte mulţi ani, dar se pare că la acest moment s-au aliniat planetele. Termoficarea astăzi nu este digitalizată

Directorul general al Electrocentrale Bucureşti, Claudiu Creţu, spune că producătorul de energie termică este în procedură de fuziune cu Termoenergetica, proiect de care se vorbeşte de foarte mulţi ani, ”dar se pare că la acest moment s-au aliniat planetele”. Potrivit acestuia, termoficarea astăzi nu este digitalizată şi niciodată nu s-au găsit bani pentru astfel de investiţii.

”Încă digitalizarea este percepută ca ceva de lux, nu neapărat ca ceva extrem de necesar. Spun asta pentru că în ultimii 7,8-10 ani, am tot încercat să pun proiectele de digitalizare pe masa şi permanent sunt la ”şi altele”. Sunt la ”nu avem acum bani de digitalizare”. Mă refer mai ales la partea de termoficare, acolo unde suntem noi. Când vorbim de buget pentru digitalizare, ”dar mai întâi să reparăm ţeava”, ”mai întâi să cârpim”, ”mai întâi să facem”. Eu sunt convins că proiectele de digitalizare pot adduce valoare adăugată foarte mare sau mult mai mare. Cine însă să înţeleagă? Cine însă să vadă aceste lucruri? Concret, Bucureştiul astăzi nu este digitalizat. Termoficarea astăzi nu este digitalizată. Şi ar putea să fie digitalizată. Dar proiectele există. Dar încă sunt acele datorii curente, acea luptă pentru supravieţuire, acele cheltuieli curente, iar partea de investiţii rămâne în planul doi”, a declarat Claudiu Creţu, director general Electrocentrale Bucureşti, la conferinţa Focus Energetic.

În opinia sa, soluţia o reprezintă proiectele finanţate din fonduri europene.

”În momentul în care există o componentă de grant, o component nerambursabilă, proiectele au şansă. Când vorbim de digitalizare din fonduri proprii, e un pic complicat, exact din motivul pe care vi l-am spus”, a adăugat el.

Acesta a vorbit şi de proiectele companiei din perioada următoare.

”Suntem în procedură de fuziune cu Termoenergetica. Se vorbeşte, într-adevăr, de foarte mulţi ani, dar se pare că la acest moment s-au aliniat planetele. Vom vedea. Fuziunea dintre cele două companii, Elcen şi Termoenergetica, presupune o configuraţie nouă, presupune un sistem informatic integrat. Investiţiile în CET-uri noi presupun automatizare, presupun CET-uri noi la nivelul anului 2024 care să transmită date şi care, evident, să fie integrate. În timp ce noi vorbim, se schimbă conducte în Bucureşti. Conductele sunt cu fir de urmărire ultimul răgnet. Toate aceste date trebuie integrate undeva. Este nevoie de o SCADA (instrument utilizat pentru supravegherea controlul si monitorizarea proceselor tehnologice, n.r.) la nivelul anului 2024. Este nevoie de contorizare inteligentă. Nu are rost să mai vorbim de contoarele dib Bucureşti puse când eram noi tineri, când era Băsescu primar. Au trecut 20 de ani, chiar mai mult. Nevoia de digitalizare este foarte mare, proiecte există, ceea ce contează foarte mult este partea de finanţare a acestor proiecte. Dacă rămâne doar la ideea de fonduri proprii, ele vor fi permanent amânate, ca şi cum putem să trăim şi fără. M-am uitat cu atenţie în studiile de fezabilitate, ale acestor proiecte, iar rentabilitatea lor, valoarea adăugată pe care pot să o aducă aceste proiecte este extraordinară. Cu ele ar trebui să începem. Degeaba facem toate investiţiile din lume dacă noi nu avem controlul şi noi nu ştim. În acest moment, sunt doi-trei oameni care, cu un creion pe hârtie, realist, astăzi, ştiu şantierele din Bucureşti”, a mai spus Creţu.

Claudiu Creţu spunea în luna mai a acestui an că datoria neplătită a operatorului sistemului centralizat de transport şi distribuţie a agentului termic din Bucureşti, Termoenergetica, către principalul furnizor, producătorul de energie termică Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), se ridică în prezent la 1 miliard de lei, iar situaţia, pentru care este responsabilă Primăria Capitalei, riscă să pună în pericol planificata fuziune dintre ELCEN şi Termoenergetica, precum şi proiectele de investiţii ale ELCEN în centrale noi, cu bani nerambursabili din Fondul de Modernizare al UE.

Directorul general al ELCEN a mai spus atunci că primarul Nicuşor Dan a anunţat în februarie 2024 că municipalitatea a dispus realizarea unui audit energetic, la nivelul Termoenergetica, în vederea stingerii datoriei pe care distribuitorul de agent termic o are către ELCEN.
 

Secretarul general al ONU Antonio Guterres trage un semnal de alarmă împotriva ”Altei (Fâşii) Gaza” în Liban

Probleme de sănătate pentru Papa Francisc – Toate audiențele au fost anulate