Comandantul armatei ucrainene ordonă întărirea apărării în est după căderea oraşului Vuhledar

Comandantul forţelor armate ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a anunţat joi că a ordonat consolidarea apărării în estul regiunii Doneţk, la o zi după ce forţele Kievului au anunţat că s-au retras din oraşul Vuhledar, relatează Reuters.

Preşedintele Volodimir Zelenski a recunoscut pierderea oraşului Vuhledar, afirmând că problema principală este retragerea trupelor şi protejarea vieţilor.

Guvernatorul regiunii Doneţk numit de Rusia a declarat că ambele părţi recunosc valoarea strategică a oraşului, adăugând că eforturile de reconstrucţie vor lua timp.

Trupele ruse avansează în mod constant în diferite sectoare din estul Ucrainei, în ciuda incursiunii surpriză a Kievului în regiunea Kursk din vestul Rusiei, în luna august, în care Ucraina îşi pusese speranţa că va încetini avansul ruşilor.

Sîrski a declarat pe social media că lucrează în „unul dintre cele mai fierbinţi sectoare ale frontului” cu Brigada 25 aeropurtată Siceslav. El nu a dat detalii cu privire la locaţie, dar brigada operează pe frontul Pokrovsk, o zonă unde atacurile ruseşti se intensifică. „În timp ce lucram în brigadă, am luat o serie de decizii menite să consolideze stabilitatea şi eficacitatea apărării noastre”, a declarat Sîrski.

După mai mult de doi ani şi jumătate de război la scară largă, trupele ucrainene sunt în defensivă. Armata ucraineană a anunţat miercuri că retrage trupele din oraşul minier Vuhledar, un bastion poziţionat pe teren mai înalt, care a rezistat atacurilor intense după invazia Rusiei în Ucraina în 2022.

Comandamentul militar din estul Ucrainei a declarat miercuri că a ordonat retragerea din Vuhledar pentru a evita încercuirea de către trupele ruse şi pentru a „păstra personalul şi echipamentul militar”. Rusia a utilizat pe scară largă această tactică pentru a-şi asigura controlul asupra altor aşezări ucrainene.

„Vieţile (soldaţilor) trebuie să fie salvate pentru că sunt oamenii noştri, sunt cetăţeni ai Ucrainei”, a declarat Zelenski, adresându-se reporterilor alături de noul secretar general al NATO, Mark Rutte. „Prin urmare, este foarte corect ca ei să se poată retrage şi să se salveze”, a adăugat preeşdintele.

Forţele Moscovei controlează în prezent puţin sub o cincime din Ucraina. Vladimir Putin a declarat că obiectivul tactic principal al Moscovei este să cucerească în întregime regiunile Doneţk şi Luhansk.

Forţele ruse au înaintat spre vest în puncte-cheie de-a lungul a aproximativ 150 km de front în Doneţk, centrul logistic de la Pokrovsk fiind o ţintă-cheie.

Într-un raport de seară privind situaţia de pe câmpul de luptă, Statul Major al Ucrainei a declarat că sectorul Pokrovsk a rămas teatrul celor mai violente lupte. Acesta a declarat că forţele ruse au lansat 28 de atacuri asupra forţelor ucrainene în acest sector şi alte 23 în sectorul Kurakove din apropiere.

Revolut cere Meta să îşi ia angajamente faţă de rambursarea sumelor pierdute de victimele fraudelor

INS: Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică au crescut în primele opt luni cu 4,8%, la 9,83 milioane persoane