Comerțul global sub presiune. FMI avertizează – efecte în lanț pentru Regatul Unit

Tensiunile comerciale provocate de planurile SUA privind taxele vamale vor afecta anul viitor ritmul de creştere al economiei britanice, iar „incertitudinile persistente” vor încetini activitatea economică a partenerilor comerciali, conform unui raport publicat marţi de Fondul Monetar Internaţional (FMI), transmit DPA şi Reuters, conform AGERPRES.

Totuşi, instituţia şi-a îmbunătăţit previziunile privind evoluţia PIB-ului Regatului Unit în 2025, după avansul solid din ultimele luni.

„Redresarea economiei este în desfăşurare în Marea Britanie, PIB-ul urmând să înregistreze o creştere de 1,2% anul acesta şi de 1,4% anul viitor”, se arată în raportul FMI, care în aprilie previziona o expansiune de 1,1% în 2025 şi de 1,4% în 2026.

Tensiunile comerciale globale ar putea şterge 0,3 puncte procentuale din creşterea economiei globale, avertiza recent FMI. De asemenea, există un risc sporit al unei încetiniri peste aşteptări a creşteri, pe fondul impactului potenţial al incertitudinilor din comerţul global, care vor afecta lanţurile de aprovizionare şi vor reduce investiţiile private.

FMI apreciază că reformele Guvernului de la Londra privind revizuirea normelor de planificare şi reducerea obstacolelor de pe segmentul reglementării vor sprijini viitoarea creştere economică.

„Reformele structurale, inclusiv în domeniul planificării, şi majorarea investiţiilor în infrastructură ar putea majora potenţialul de creştere, dacă sunt adecvat implementate”, se arată în raport.

Ministrul de Finanţe, Rachel Reeves, a făcut din creşterea economiei prioritatea de bază a Guvernului, pentru a face rost de fonduri care să susţine viitoarele planuri de cheltuieli.

Marţi, oficialul a declarat: „În primele trei luni din acest an, Marea Britanie a înregistrat cel mai rapid ritm de creştere în rândul ţărilor G7, iar FMI a îmbunătăţit previziunile pentru acest an”.

Banca Angliei se aşteaptă la un avans al PIB-ului Regatului Unit de 1% în 2025 şi de 1,25% în 2026. Banca Angliei (BoE) a menţinut dobânda de politică monetară la 4,50%, cel mai scăzut nivel al dobânzii din iunie 2023 până în prezent.

FMI apreciază că Banca Angliei „ar trebui să continue relaxarea graduală a politicii monetare”, indicând că se aşteaptă la noi reduceri ale dobânzii.

India aprobă dezvoltarea unui prototip de avion de vânătoare

O descoperire care ar putea rescrie piața globală: Zăcământul ‘supergigant’ de aur evaluat la 78 miliarde de euro