Comisia Europeană a dat semnalul: În sistemul bancar se vor crea coloși care pot rezista la orice șoc economic

Comentariile vin după ce luni cancelarul german Olaf Scholz a calificat drept un „atac neprietenos” decizia UniCredit de a deveni cel mai mare acţionar la banca germană Commerzbank. Nemulţumirea oficialilor germani a fost provocată de faptul că UniCredit a decis să folosească financiare derivate pentru a-şi dubla participaţia potenţială Commerzbank, până la aproape 21%, înainte de a obţine aprobarea autorităţilor de reglementare pentru această majorare.

Comisia Europeană a precizat că nu comentează cazuri particulare dar cu toate acestea a prezentat avantajele consolidării bancare.

„Fuziunile ar putea face băncile mai rezistente la la şocuri, datorită diversificării mai ridicate a activelor. Şi ar permite băncilor europene să aibă modele de afaceri mai eficiente, să urmărească strategii de creştere şi să investească în digitalizare”, a declarat un purtător de cuvânt al Executivului comunitar.

Integrarea pieţei ar trebui combinată că măsuri adecvate de protecţie, şi ar fi benefice economiei UE bănci globale mai mari şi mai diversificate, deşi băncile mici şi mijlocii continuă să fie esenţiale, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Tentativa directorului general de la UniCredit, Andrea Orcel, de a pune la punct cea mai mare bancă din Europa a devenit un test al hotărârii blocului comunitar de a depăşi frontierele naţionale şi a redobândi o relevanţă mondială.

Renumit pentru tranzacţiile pe care le-a încheiat, Orcel a semnat anul trecut prima sa mare achiziţie în calitate de CEO a UniCredit, când a convenit să preia divizia din România a Alpha Bank.

Analiştii susţin de mult timp că o fuziune între UniCredit şi Commerzbank ar fi una dintre cele mai atractive combinaţii din sectorul bancar european, având în vedere că există foarte puţine suprapuneri regionale între operaţiunile germane ale celor două bănci. HypoVereinsbank, pe care UniCredit a cumpărat-o în 2005, este mai profitabilă decât Commerzbank şi are o prezenţă puternică în regiunile Bavaria şi Hamburg, în timp ce Commerzbank este prezentă pe întreg teritoriul Germaniei.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Se complică situația și în Asia: China devine tot mai agresivă

Biden îşi ia adio de la ONU insistând asupra interesului popoarelor