Tineke Strik, un politician olandez ecologist care a condus un grup transpartinic de parlamentari europeni pentru a investiga standardele democratice din Ungaria, a declarat că evoluțiile se îndreaptă „rapid în direcția greșită”.
În încheierea vizitei de trei zile de miercuri, Strik a declarat: „Ne dorim cu ardoare ca această țară să redevină o democrație reală, deoarece credem că cetățenii maghiari ar trebui să se bucure de aceleași drepturi și valori ca noi toți în UE”.
Cei cinci parlamentari europeni au sosit în Ungaria în ziua în care statul a adoptat un amendament constituțional care permite guvernului să interzică evenimentele legate de comunitatea LGBTQ+.
Această modificare a consolidat o lege adoptată în martie care interzice marșurile Pride și permite autorităților să utilizeze tehnologia de recunoaștere facială pentru a urmări participanții, astfel încât aceștia să poată fi amendați. Aceasta a fost descrisă de un grup de apărare a drepturilor ca fiind un „atac frontal” asupra persoanelor LGBTQ+.
Parlamentarii europeni au declarat că fac apel la Comisia Europeană să solicite Curții Europene de Justiție să suspende legea în așteptarea unor acțiuni legale ulterioare.
Ca răspuns la modificările constituționale, Comisia Europeană a declarat marți că nu va ezita să acționeze dacă va fi necesar.