Comisia Europeană deschide calea unei amendări a TikTok, acuzată de lipsă de transparenţă a publicităţii. Investigaţiile continuă în ancheta în care TikTok e suspectată că a deschis uşa unor posibile manipulări ruseşti în alegerile din România

Comisia Europeană (CE) a deschis joi calea unei sancţionări financiare a TikTok, apreciind cu titlu preliminar că grupul nu-şi respectă obligaţiile transparenţei în publicitatea online, relatează AFP.

Reţeaua de socializare, o proprietate a grupului chinez ByteDance, ”nu furnizează informaţiile necesare cu privire la conţinutul publicităţilor, utilizatorii ţintiţi de către acestea şi nici despre identitatea celor care finanţează campanii publicitare”, potrivit CE.

Această acuzaţie constituie o premieră în cazul TikTok, în cadrul noului regulament UE privind serviciile digitale (DSA), care a intrat deplin în vigoare anul tercut cu scopul de a proteja navigatorii pe Internet de conţinuturi considerate periculoase.

Platforma se află în vizorul autorităţilor atât în Europa, cât şi în Statele Unite, din cauza impactului asupra sănătăţii mentale a copiilor, felului în care foloseşte datele personale ale utilizatorilor sau a influenţei pe care o are asupra dezbaterii publice în favoarea unor puteri străine.

”CINE SE ASCUNDE”ÎN SPATE?

”Transparenţa în publicitatea online – cine plăteşte şi cum sunt ţintiţi utilizatorii – este esenţială”, a subliniat comisarul european însărcinat cu Suveranitatea Tehnologică şi aplicarea DSA, Henna Virkkunen.

”Indiferent că este vorba despre apărarea integrităţii alegerilor noastre, protejarea sănătăţii publice sau protecţia consumatorilor de publicitate frauduloasă, cetăţenii au dreptul să ştie cine se ascunde în spatele mesajelor pe care le văd”, a subliniat ea.

TikTok se delcară, la rândul său, ”hotărâtă” să-şi respecte obligaţiile.

”Nu suntem de acord cu anumite interpretări ale Comisiei” Europene, a declarat un purtător de cuvânt, subliniind voinţa grupului de a continua dialogul.

TikTok are de-acum acces la dosarul anchetei şi poate răspunde în scris constatărilor preliminare.

În cazul în care acuzaţia se confirmă, grupul ar putea fi amendat cu până la 6% din cifra de afaceri anuală mondială şi plasat sub o supraveghere consolidată până la punerea în aplicare a măsurilor de corecţie.

Acuzaţia anunţată joi intervine în urma unei anchete deschise de către Comisia Europeană în februarie 2024.

În afară de transparenţa publicitară, această procedură analizează totodată efecte negative ale algoritmilor platformei în privinţa adicţiei şi verificării vârstei utilizatorilor în accelararea anumitor conţinuturi.

Însă, cu privire la aceste puncte, ancheta continuă fără vreo acuzaţie oficială în acest stadiu.

MANIPULĂRI RUSEŞTI ÎN ROMÂNIA?

Comisia a deschis o altă procedură împotriva TikTok, în decembrie 2024, suspectând platforma de faptul că nu şi-a respectat obligaţiile şi a dechis uşa unor posibile manipulări ruseşti în alegerile prezidenţiale din România.

În acest dosar investigaţiile continuă de asemenea.

TikTok a fost amendată la 2 mai cu 530 de milioane de euro în Uniunea Europeană (UE) pentru că a eşuat să garanteze protecţia datelor personale ale europenilor.

Această reţea de socializare puternică, cu 1,5 miliatrde de membri, se află de ani de zile în vizorul guvernelor din Occident, care se tem de o legătură pe care o are cu autorităţile chineze şi de o posibilă folosire a datelor utilizatorilor săi în scopuri de spionaj sau de propagandă.

În mod paradoxal, TikTok este considerată mai degrabă exemplară în privinţa dialogului cu Comisia Europeană, care are un rol de jandarm digital în UE.

În aprilie 2024, reţeaua  de socializare a acceptat să suspende o funcţie a noii sale aplicaţii TikTok Lite, care îi recompensa pe utilizatori pentru timpul petrecut în faţa ecranului şi era acuzată în UE de provocarea adicţiei.

Dialogul este mai puţin cooperant din partea X, o proprietate a miliardarului american Elon Musk, un apropiat al lui Donald Trump.

Trei infracţiuni au fost stabilite în UE, în iulie 2024, împotriva X cu titlu preliminar, şi anume înşelarea clienţilor cu bife bleu menite să certifice sursa informaţiilor, o transparenţă insuficientă a publicităţilor şi nerespectarea obligaţiei accesului la datele platformei al unor cercetători agreaţi.

În toate cele trei părţi continuă o discuţie dificilă cu Comisia Europeană, suspectată de întârzierea oricărei sancţiuni de frica înfurierii preşedintelui american Donald Trump, în contextul unor tensiuni comerciale exacerbate.

Consilierul Prezidenţial Cristian Diaconescu, întrevedere oficială cu Prim-ministrul Statului Israel, Benjamin Netanyahu: Relaţia dintre România şi Israel rămâne una solidă

Rusia susţine că e dispusă să facă „posibile compromisuri” la Istanbul / Delegaţia ucraineană are mandatul de a discuta un armistiţiu, afirmă Zelenski