‘Comisia Europeană îşi bate joc de propriile reguli’. Undă verde pentru Thierry Breton pentru o funcție importantă la Bank of America

  • Una dintre regulile Uniunii Europene spune că foștii comisari trebuie să aștepte o perioadă de doi ani pentru a se angaja într-o funcție similară la companii private. Nu este și cazul fostului comisar pentru Piața Internă, Thierry Breton. Criticii susțin că mișcarea contravine regulamentului UE, pentru că actuala poziție prezintă un potențial conflict de interese, însă oficialii de la Bruxelles nu văd un impediment în numirea lui Breton.

Notificată la sfârşitul lunii octombrie de cel interesat, Comisia Europeană a aprobat miercuri această colaborare în urma unei analize a comitetului său de etică, ce a motivat că această activitate „nu implică nicio o obligaţie şi nicio responsabilitate în afara reuniunilor”, estimând prin urmare că ea este „compatibilă” cu tratatele UE.

Însă fostul comisar european va trebui să se abţină „să divulge sau să folosească informaţii acoperite de secretul profesional pe care le-a obţinut în calitate de membru al Comisiei” şi de asemenea să se abţină „de la a face lobby pe lângă Comisia pentru Bank of America”, mai precizează acelaşi comitet.

Thierry Breton a insistat, într-o declaraţie acordată AFP, că rolul său în noul post va fi „doar consultativ”. „Vor fi trei zile pe an de reuniuni pentru a discuta despre economie şi geopolitică”, spune fostul comisar european.

Reacții virulente

Un eurodeputat ecologist german, Daniel Freund, a reacţionat virulent faţă de acordul dat de executivul comunitar fostului său comisar. „Comisia Europeană îşi bate joc de propriile sale reguli în materie de interzicere a lobby-ului pentru foştii comisari europeni”, a estimat eurodeputatul.

Thierry Breton, care a fost din 2019 comisar european pentru piaţa internă şi fusese propus de guvernul francez anul trecut de asemenea pentru noua Comisie Europeană, a avut pe final de mandat o relaţie tensionată cu preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, pe care a descris-o drept o „împărăteasă” care a căpătat prea multă putere şi a devenit astfel un pericol pentru Uniunea Europeană.

El a demisionat în septembrie din Comisie şi a renunţat de asemenea la candidatura pentru un nou mandat de comisar european, acuzând-o pe Von der Leyen că a intervenit pe lângă preşedintele francez Emmanuel Macron să propună un nou comisar.

Disputa cu Elon Musk

Cu o lună mai devreme, Thierry Breton a avut o primă dispută şi cu Elon Musk, proprietarul reţelei de socializare X, pe care l-a avertizat înaintea unui interviu în direct cu Donald Trump, pe atunci candidatul republican la alegerile prezidenţiale din SUA, că Legea Serviciilor Digitale a UE îi impune obligaţii de moderare pe platforma de socializare pentru a evita „amplificarea conţinuturilor periculoase”.

Mai recent, Elon Musk l-a catalogat sâmbătă pe Thierry Breton drept un „tiran al Europei”, într-un nou schimb tensionat de replici între cei doi, acum legat de susţinerea pe care miliardarul american a exprimat-o pentru partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

Înainte de aceasta, într-o conversaţie avută pe X cu lidera AfD, Alice Weidel, pe 9 ianuarie, Musk a îndemnat la vot pentru acest partid la alegerile legislative anticipate care se vor desfăşura în Germania pe 23 februarie, îndemn calificat de Thierry Breton drept „ingerinţă externă”, acuzaţie faţă de care răspunsul lui Musk nu a întârziat.

„Băiatule, datorită „ingerinţei externe” americane tu astăzi nu vorbeşti germană sau rusă”, i-a replicat patronul platformei X, făcând referire la debarcarea americană în Franţa în al Doilea Război Mondial.

Cearta dintre ei a cunoscut acum un nou episod, după un interviu acordat de Breton săptămâna trecută postului BFMTV/RMC, în care a spus, amintind de anularea alegerilor prezidenţiale în România în urma acuzaţiilor de influenţare a procesului electoral prin reţeaua de socializare TikTok: „Să ne păstrăm sângele rece şi să impunem aplicarea legilor noastre atunci când acestea riscă să fie eludate (…) Am făcut-o în România şi va trebui evident să o facem şi în Germania dacă este necesar”, a spus fostul comisar european.

Sâmbătă, Elon Musk i-a replicat pe X acuzând „absurditatea stupefiantă a lui Thierry Breton, un tiran al Europei”. Mesaj la care fostul comisar european i-a răspuns, tot pe X: „Tiran al Europei ? Vai ! Nu este deloc aşa, Elon Musk: UE nu are un mecanism pentru a anula vreo alegere, nicăieri în UE”.

Comisia Europeană a anunţat vineri măsuri suplimentare în cadrul investigaţiei împotriva reţelei de socializare X, în timp ce sprjinul oferit de Elon Musk partidelor suveraniste europene îngrijorează Bruxelles-ul.

Principala acuzaţie formulată de criticii platformei X este că aceasta ar manipula algoritmii pentru a face mai vizibile mesajele lui Musk sau ale formaţiunilor susţinute de acesta. De partea sa, Elon Musk, un aliat al viitorului preşedinte american Donald Trump, descrie Legea Serviciilor Digitale a UE drept un instrument de cenzură, în faţa căruia el afirmă că nu se va supune.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Petrolul Ploiești și Oțelul Galați blochează Tabela: Remiză albă îneEtapa a 22-a din Superliga

Lidia Fecioru dezvăluie care sunt cele trei zodii care au puteri paranormale: Pot ‘vedea’ viitorul și moartea