Comisia Europeană solicită României să elimine restricţiile legate de stabilirea preţurilor şi exportul de energie electrică şi gaze

Comisia Europeană a decis joi să iniţieze o procedură de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României pentru limitarea libertăţii participanţilor la piaţă de a-şi stabili preţurile angro ale energiei electrice şi gazelor, precum şi a exporturilor de gaze, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Mai precis, România a introdus măsuri naţionale care impun anumitor producători de energie electrică să contribuie cu toate veniturile care depăşesc un anumit prag de preţ la un fond pentru tranziţia energetică şi obligă producătorii de gaze să vândă o parte din producţia lor la preţuri fixe anumitor clienţi. Aceste măsuri naţionale sunt incompatibile cu Directiva (UE) 2019/944 şi cu Regulamentul (UE) 2019/943 privind piaţa internă de energie electrică, precum şi cu Directiva 2009/73/CE privind normele comune pentru piaţa internă în sectorul gazelor naturale.

Măsurile în cauză limitează libertatea producătorilor de energie electrică şi de gaze de a-şi stabili preţurile angro în România. Prin urmare, Comisia consideră că aceste măsuri restricţionează principiile fundamentale ale formării libere a preţurilor şi comerţului transfrontalier liber pe pieţele angro de energie electrică şi gaze.

România are acum la dispoziţie două luni pentru a răspunde şi a remedia deficienţele identificate de Comisie. Dacă nu primeşte un răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să emită un aviz motivat.

De asemenea, Comisia a hotărât să continue o procedură deschisă de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor prin trimiterea unei scrisori suplimentare de punere în întârziere României pentru restricţionarea exporturilor de energie electrică şi limitarea libertăţii participanţilor la piaţă de a-şi stabili preţurile angro.

Comisia consideră că măsura naţională în cauză este incompatibilă cu articolele 35 şi 36 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE), precum şi cu Directiva (UE) 2019/944 şi cu Regulamentul (UE) 2019/943 privind piaţa internă de energie electrică. Comisia consideră că măsura are un efect echivalent unei restricţii cantitative la export. Din aceleaşi motive, se consideră că măsura încalcă şi Directiva privind energia electrică şi Regulamentul privind energia electrică menţionate mai sus.

În plus, Comisia consideră că măsura restricţionează principiul fundamental al formării libere a preţurilor pe pieţele angro de energie electrică. Scrisoarea suplimentară de punere în întârziere de astăzi urmează deschiderii procedurii de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor în aprilie 2023.

Ca urmare a modificărilor din legislaţia României care nu au răspuns preocupărilor Comisiei, dar care au semnalat aspecte noi, Comisia a decis să trimită o scrisoare suplimentară de punere în întârziere. România are acum la dispoziţie două luni pentru a răspunde şi a remedia deficienţele identificate de Comisie. Dacă nu primeşte un răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să emită un aviz motivat. AGERPRES/(AS – autor: Mihaela Dicu, editor: Andreea Marinescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Sursa: www.agerpres.ro

Vâlcea: Primarul din Brezoi, plasat sub control judiciar; el este cercetat într-un dosar de corupţie

Preşedintele Parlamentului georgian Şalva Papuaşvili promulgă legea care restrânge drepturile lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor, ocolind refuzul şefei statului Salome Zurabişvili de a promulga textul