Comisia Europeană susține că România nu a impus reguli stricte privind plasticul de unică folosință. Care sunt consecințele

Comisia a decis să inițieze o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere către România, în urma transpunerii incorecte a Directivei privind materialele plastice de unică folosință. Această directivă face parte din Strategia privind materialele plastice și Planul de acțiune pentru economia circulară.

Aplicarea completă a principiilor sustenabile stabilite în directivă este crucială pentru protejarea sănătății umane și a mediului, precum și pentru asigurarea unei tranziții eficiente către o economie circulară mai sustenabilă.

Comisia afirmă că România nu a transpus corect și complet mai multe prevederi ale Directivei privind materialele plastice de unică folosință în legislația națională, ceea ce riscă să ducă la o implementare incompletă a acesteia. De exemplu, conform Comisiei, legislația română permite extinderea derogărilor de la interdicția privind introducerea pe piață a produselor din plastic de unică folosință, incluzând agitatoarele pentru băuturi și bețele din plastic utilizate în scopuri medicale.

Mai mult, Comisia susține că legislația română nu impune producătorilor să acopere toate costurile stabilite prin reglementările de răspundere extinsă a acestora, așa cum prevede directiva.

De asemenea, legislația națională nu include măsuri pentru stimularea utilizării unor alternative sustenabile la materialele plastice de unică folosință pentru produsele alimentare.

Astfel, Comisia a trimis o scrisoare de punere în întârziere României, care are acum două luni pentru a răspunde și a corecta deficiențele identificate. În cazul în care nu se va primi un răspuns satisfăcător, Comisia ar putea emite un aviz motivat.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Cât gaz rusesc a fost deja furnizate Europei în 2025 prin a doua linie a gazoductului Turkish Stream

Slovacia a început să primească gaze din Rusia prin conducta Turkish Stream