”Am înţeles de la reprezentanţii Comisiei Europene că urmează să prezinte aceste rezultate până în luna aprilie. Contează foarte mult cum arată acel raport, ce detalii va conţine, cât de precis este. Aş vrea să fie un proces bine elaborat şi, de ce nu, cât mai repede să avem rezultatele acelei analize, şi acea analiză să nu se refere doar la implementarea directivelor europene, ci efectiv la modul în care opinia publică şi reţelele sociale au fost influenţate”, a spus Victor Negrescu, care este şi vicepreşedinte al Parlamentului European.
El a menţionat că în luna martie va organiza la Parlamentul European o dezbatere cu întregul sector digital românesc, la care va participa şi comisarul european de resort. ”Sunt convins că va fi o bună ocazie să abordăm şi aceste aspecte şi să aflăm primele detalii din respectiva analiză pe care Comisia Europeană a făcut-o”, a continuat Negrescu.
El a salutat iniţiativa guvernului francez, care a prezentat date suplimentare legate de ceea ce s-a întâmplat în România.
”Invit autorităţile competente de la noi din ţară să prezinte public, cât mai repede, datele pe care le au. Avem un model, modelul francez, avem şi modelul din Republica Moldova şi nu cred că este foarte complicat să facem la fel, pentru că oamenii au nevoie să cunoască toate aceste detalii pentru a-şi recăpăta încrederea în instituţiile statului. Sunt încrezător că există informaţii, însă cred că, rapid, toate aceste lucruri trebuie să fie prezentate public, cu exemple concrete, în aşa fel încât realitatea să fie cunoscută de toţi”, a mai spus eurodeputatul social-democrat.
În 17 decembrie anul trecut, Comisia Europeană a iniţiat proceduri oficiale împotriva TikTok pentru o presupusă încălcare a DSA în legătură cu obligaţia TikTok de a evalua şi a atenua în mod corespunzător riscurile sistemice legate de integritatea alegerilor, în special în contextul alegerilor prezidenţiale din România de la 24 noiembrie.
DSA nu prevede niciun termen legal pentru încetarea procedurilor oficiale. Durata unei investigaţii aprofundate depinde de mai mulţi factori, inclusiv de complexitatea cazului, de măsura în care societatea în cauză cooperează cu Comisia şi de exercitarea dreptului la apărare. În plus, iniţierea unei proceduri oficiale nu aduce atingere niciunei alte proceduri pe care Comisia Europeană ar putea decide să o iniţieze în temeiul altor dispoziţii ale DSA.
După iniţierea oficială a procedurilor oficiale împotriva TikTok, Comisia Europeană a putut continua să colecteze probe, de exemplu prin trimiterea de cereri suplimentare de informaţii, prin desfăşurarea de acţiuni de monitorizare, interviuri, inspecţii şi prin solicitarea accesului la algoritmi. Astfel de solicitări de informaţii pot impune TikTok să furnizeze date şi documente pe care a fost obligată să le păstreze pe baza ordinului de păstrare impus de Comisie la 5 decembrie.
În 5 decembrie 2025, Comisia Europeană a emis un ordin de păstrare către TikTok, ordonând platformei să îngheţe şi să păstreze datele legate de riscurile sistemice reale sau previzibile pe care serviciul său le-ar putea prezenta asupra proceselor electorale şi discursului civic din UE. Acest ordin de păstrare se referă la alegerile naţionale din Uniunea Europeană care au loc între 24 noiembrie 2024 şi 31 martie 2025.