Comisia Europeană vrea să taxeze coletele cu o valoare mai mică de 150 euro care intră în UE

Fondurile generate de această taxă ar urma să acopere costurile tot mai mari ale verificării conformității acestor transporturi cu reglementările europene, a precizat Comisia într-un comunicat, potrivit AFP. În 2024, aproximativ 4,6 miliarde de colete cu valoare mică – sub 150 de euro – au fost livrate pe piața UE, ceea ce înseamnă 12 milioane de trimiteri zilnic. Acest volum este de două ori mai mare decât în 2023 și de trei ori mai mare decât în 2022, iar multe dintre produsele importate nu respectă normele europene. Creșterea rapidă a acestor livrări ridică mai multe probleme: un număr tot mai mare de produse neconforme sau periculoase ajung în UE, comercianții europeni sunt afectați de concurența neloială și de vânzarea de bunuri contrafăcute pe platformele online, iar impactul ecologic al transportului acestui volum uriaș de colete devine tot mai îngrijorător.

‘Întrucât comerțul electronic este în plină expansiune, trebuie să ne intensificăm eforturile pentru a împiedica intrarea pe piața UE a produselor neconforme și pentru a asigura o concurență loială atât pentru operatorii europeni, cât și pentru cei din țări terțe. Autoritățile noastre vamale sunt primul set de ochi la frontieră, prin urmare trebuie să le dotăm cu instrumentele adecvate pentru a ne consolida capacitățile de asigurare a respectării legii, în strânsă cooperare cu alte autorități care au un rol esențial în verificarea mărfurilor care intră pe piața UE’, a declarat comisarul pentru comerț și securitate economică, Maros Sefcovic.

Reforme vamale în lanț

Pentru a asigura condiții de concurență echitabile în comerțul electronic, Comisia Europeană propune o serie de reforme vamale menite să întărească controlul asupra importurilor în UE. Printre principalele măsuri se numără eliminarea scutirii de taxe pentru coletele cu valoare sub 150 de euro și îmbunătățirea mecanismelor de control prin schimb de date și evaluarea riscurilor. De asemenea, se analizează introducerea unei taxe de manipulare pentru produsele importate direct către consumatori, pentru a acoperi costurile de supraveghere a conformității.

În plus, Bruxelles-ul propune controale vamale coordonate și acțiuni specifice pentru siguranța produselor, vizând eliminarea mărfurilor neconforme și întărirea măsurilor împotriva operatorilor cu rate ridicate de neconformitate. Pe lângă acestea, UE își propune să protejeze consumatorii pe platformele online prin aplicarea mai strictă a legislației privind siguranța produselor și comerțul digital.

Comisia Europeană solicită sprijinul statelor membre și al colegiuitorilor pentru implementarea acestor măsuri și va evalua impactul acestora într-un raport detaliat, ce urmează să fie publicat în termen de un an.

În timp ce pensiile au fost înghețate, bugetul pentru pensiile speciale cuprinde o sumă fabuloasă, nu mai puțin de 1% din PIB

Daniil Medvedev, învins în optimile turneului ATP de la Rotterdam