Compromisul geostrategic pe care l-ar accepta 70% din populația Ucrainei (sondaj)

Conform sondajului, 70,3% dintre respondenți au spus că susțin ideea intrării treptate a Ucrainei în Alianță astfel: NATO să invite ţara să se alăture blocului militar în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional, dar, pentru început, garanțiile de apărare prevăzute de Articolul 5 să nu se aplice şi teritoriilor ocupate de Rusia, informează Rador Radio România.

Este vorba despre o aderare conform modelului vest-german: Germania a devenit membră a NATO în 1955, dar teritoriile sale estice, care se aflau în spatele Cortinei de Fier, s-au alăturat Alianţei aproape 40 de ani mai târziu, după reunificarea țării.

Neoficial, o astfel de idee ar fi fost discutată deja în Occident în cadrul negocierilor privind posibilele formate pentru încheierea fazei actuale a războiului și garanțiile împotriva reluării agresiunii ruse.

Sondajul a fost realizat de Info Sapiens, în perioada 15-27 noiembrie 2024, pe un eșantion de 1.000 de persoane.

Zelenski, deschis la compromisuri

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a dat de înțeles în luna noiembrie că este dispus să aştepte înainte de a recupera zonele ocupate de armata rusă – aproape o cincime din ţară -, dacă un acord cu NATO ar putea oferi securitate restului Ucrainei şi ar pune capăt luptelor.

„Dacă vrem să încheiem faza fierbinte a războiului, trebuie să aducem teritoriul Ucrainei pe care îl controlăm sub umbrela NATO”, a declarat preşedintele la postul britanic Sky News. „Apoi, Ucraina va putea să recupereze cealaltă parte a teritoriului său pe cale diplomatică”, a adăugat el.

Discuţiile asupra unui eventual armistiţiu sau acord de pace s-au intensificat de când Donald Trump a câştigat alegerile prezidenţiale americane la începutul lunii noiembrie.

Moscova controlează aproximativ 18% din teritoriul recunoscut internaţional al Ucrainei, inclusiv Peninsula Crimeea pe care a anexat-o în 2014. Rusia a mai anexat regiunile Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, chiar dacă nu le controlează complet.

Până în prezent, Kievul a exclus întotdeauna cedarea de teritorii în schimbul păcii, în timp ce Vladimir Putin cere ca armata ucraineană să se retragă din mai multe teritorii şi refuză orice aderare a adversarului său la NATO.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Statistici surprizătoare după alegeri – Cine a băgat cele mai multe femei și cei mai mulți tineri în Parlament

Decizie rar întâlnită luată de ANPC: Au anulat un avion, după ce compania a întârziat zborurile