Concertul Regal, în prezenţa unor membri ai Casei Regale, la Sala Radio

Concertul Regal, ce marchează sărbătoarea regalităţii în România, va avea loc vineri, de la ora 19.00, la Sala Radio, în prezenţa unor membri ai Casei Regale.

Seara va fi dirijată de Sascha Goetzel, director muzical pentru Orchestre National des Pays de la Loire (Franţa). Printre colaborările sale constante se numără cele cu Orchestra Naţională de Tineret a Canadei, Borusan Istanbul Philharmonic Orchestra şi Filarmonica din Sofia. A fost aplaudat, de asemenea, la pupitrul unor ansambluri ca Orchestra Simfonică din München, Orchestra Filarmonicii din Londra, Filarmonica din Dresda, Orchestra Filarmonicii din Israel, Orchestra Filarmonicii Radio din Olanda, Orchestre National de France, Orchestra Filarmonicii din Monte-Carlo ş.a.

Potrivit Radio România, în calitate de solist îl veţi aplauda pe celebrul pianist Alexei Volodin, care se bucură de un repertoriu extraordinar de divers, de la Beethoven şi Brahms la Ceaikovski, de la Rahmaninov şi Prokofiev până la Scriabin şi Medtner. Printre marile orchestre alături de care a fost aplaudat se numără Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia (Roma), Sydney Symphony Orchestra, Japan Philharmonic Orchestra, Filarmonica din Sankt Petersburg, Orchestre Symphonique de Montréal, Orchestra Mariinski (Sankt Petersburg), BBC Symphony Orchestra etc. A cântat în cele mai importante săli de concerte ale lumii, precum Wiener Konzerthaus, Palau de la Música din Barcelona, Teatrul Mariinski, Filarmonica din Paris, Alte Oper din Frankfurt, Tonhalle din Zürich şi Auditorio Nacional de Música din Madrid.

În programul concertului de la Sala Radio veţi asculta Beethoven: Concertul nr. 4 pentru pian şi orchestră şi Mahler: Simfonia nr. 5, din care face parte şi celebrul Adagietto, inclus în filmul „Moarte la Veneţia”, regizat de Luchino Visconti.
Evenimentul se va deschide, în mod tradiţional, cu Imnul Regal semnat de Eduard Hübsch, care a fost şeful Muzicii Regimentului 2 de Linie Român în timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, şi a devenit ulterior, în vremea domniei lui Carol I, inspectorul Muzicilor Militare. Versurile au fost scrise de poetul Vasile Alecsandri în anul 1881. La 10 Mai 1881 piesa a fost adoptată drept imn naţional. Cea mai cunoscută variantă a Imnului Regal este varianta orchestrală a compozitorului George Enescu, inclusă la finalul „Poemei Române” (lucrare creată în anul 1897, când Enescu avea doar 16 ani).

Concertul va fi transmis live, pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical. De asemenea, concertul poate fi ascultat live online (pe site-urile celor două posturi de radio) şi prin intermediul aplicaţiei Radio România, disponibilă pe dispozitive Android şi iOS.

Biletele sunt disponibile în sistem online pe www.bilete.ro şi în reţeaua Bilete.ro. Biletele se pot achiziţiona şi de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00).

Gală dedicată Cristinei Neagu: Pe 8 iunie nu vreau să fie o despărţire sau un adio, ci o sărbătoare, vreau să mă bucur

Ana Blandiana, o prezenţă emblematică la marile evenimente culturale europene de la Madrid, Malaga şi Barcelona