Concurență pentru SUA – Japonia, Marea Britanie și Italia accelerează dezvoltarea unui avion de luptă de ultimă generație

Ministrul japonez al apărării, Gen Nakatani, a declarat după întâlnirea cu omologii săi britanic și italian, John Healey și Guido Crosetto: „Acum vedem lansarea GIGO și a unei întreprinderi comune pe drumul cel bun spre semnarea primului contract anul viitor”, potrivit AP.

Noul organism, denumit GCAP International Government Organization (GIGO), va avea sediul în Regatul Unit și va fi condus de un oficial japonez. Acesta va supraveghea dezvoltarea aeronavei în cadrul programului Global Combat Air Program (GCAP), lansat în 2022.

Avionul de luptă stealth de nouă generație, programat să fie gata de desfășurare în 2035, va înlocui avioanele japoneze F-2 și Eurofighter Typhoons. Proiectul implică companii private majore precum Mitsubishi Heavy Industries din Japonia, BAE Systems PLC din Marea Britanie și Leonardo din Italia.

Akira Sugimoto, reprezentant senior al programului japonez al MHI pentru GCAP, a subliniat importanța proiectului pentru industria japoneză: „Cred că furnizorii japonezi dispun de tehnologii remarcabile și sper că un număr cât mai mare dintre aceștia se vor alătura (GCAP). Cred că îi va ajuta, de asemenea, pe furnizorii japonezi să își consolideze capacitatea de a dezvolta echipamente și să contribuie la asigurarea unei perspective și a unui mediu de afaceri mai bune și a stabilității”.

Japonia, care își construiește rapid armata, speră să aibă o capacitate mai mare de a contracara asertivitatea crescândă a Chinei, iar proiectul comun al avioanelor de luptă ar contribui la consolidarea industriei japoneze de apărare, în mare parte internă și subdezvoltată.

Japonia și-a relaxat în mod semnificativ restricțiile privind exportul de arme pentru a permite vânzările externe ale viitorului avion de luptă și acordarea de licențe pentru arme, cum ar fi interceptoarele de rachete sol-aer PAC-3 produse în Japonia pentru a completa inventarul SUA, care a scăzut din cauza sprijinului acordat Ucrainei.

Sursa: www.stiripesurse.ro

VIDEO-FOTO Atacuri în rafală lansate de ruși în Ucraina: lovituri pe mai multe flancuri, inclusiv în capitala Kiev

Șanse mici ca propunerea israeliană de încetare a focului să fie acceptată: Ar submina în mod dramatic suveranitatea Libanului