Conferinţa ”Roinvest” – Dărăban (ACUE): Dacă până acum s-au investit, în medie, 500 de milioane de euro pe an în reţelele de distribuţie a energiei electrice, ar trebui să ajungem la un miliard şi jumătate pentru a face faţă ambiţiilor stabilite prin obie

Directorul Executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), Daniela Dărăban, a afirmat că dacă până în prezent au fost făcute investiţii, în medie, de 500 de milioane de euro pe an în distribuţia de energie electrică, ar trebui să ajungem la un miliard în scenariul de bază şi la un miliard şi jumătate de euro anual pentru a face faţă ambiţiilor stabilite prin obiectivele naţionale.

 

 

Daniela Dărăban a declarat, marţi, la cea de-a cincea ediţie a evenimentului ROINVEST, organizat de Agenţia de presă News.ro, în parteneriat cu Team Innovation Media şi Agenţia de PR şi comunicare Plurivox, că necesarul total de investiţii în infrastructura de distribuţie până în 2030 este între 9 şi 11 miliarde de euro. 
”Necesarul de investiţii în infrastructura de distribuţie până în 2030 este undeva între 9 şi 11 miliarde de euro. Deci depinde de cât de ambiţioase sunt obiectivele climatice din documentele programatice şi –  mă rog s-au luat în calcul diferite ţinte… Ce ne lipseşte în schimb este, pe partea de implementare, conectarea acestor ambiţii (n.r. producţia de energie regenerabilă) cu restul drumului, ca să spunem aşa. Facem până la jumătate dar haide să mergem până la client. Ca să mergem până la client, trebuie facem aceste investiţii în distribuţia si transportul energiei. Dacă până în momentul de faţă s-a investit undeva la 500 de milioane de euro pe an în distribuţie – este o medie calculată de noi, strict cu valoare de exemplu, ca să înţelegem un pic magnitudinea – pe necesarul actual de investiţii ar trebui să ajungem undeva la un miliard, este scenariul de bază, un miliard şi jumătate de euro este scenariul necesar ca să facem faţă ambiţiilor pe care le vedem prin obiectivele naţionale stabilite”, a explicat Daniela Dărăban. 
Ea a precizat că modul în care cadrul de reglementare reflectă necesitatea creşterii investiţiilor în sectorul de distribuţie este deficitar. 
”Modul în care cadrul de reglementare reflectă necesitatea creşterii investiţiilor în sectorul de distribuţie în următorii cinci ani, o spun cu toată responsabilitatea, este total deficitar. Deci nu vom ajunge, pe cadrul de reglementare recent aprobat, unde ne-am programat prin restul obiectivelor naţionale. Această lipsă de coordonare, consecvenţă de aliniere între reglementările şi deciziile naţionale să ştiţi că este pentru investitori, cel puţin în zona de business pe care eu o reprezint, cea mai mare problemă. Pentru că noi vom face exact când ne va permite cadrul de reglementare. Vom vedea că până la finalul anului se vor depune, fiecare operator de pe partea de distribuţie, operatorul de pe partea de transport, planurile de investiţii care se aprobă de către ANRE. Cred că aşteptarea cea mai normală, realistă este să avem un scenariu de lucru day-to-day business, adică probabil că vom investi cam la acelaşi nivel unde am fost şi până acum”, a mai declarat directorul executiv, al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie. 
Daniela Dărăban susţine că este greu să vedem o creştere a nivelului de investiţii, pentru că au fost luate o serie de decizii nepotrivite. 
”Dar cred că este foarte greu de aşteptat să vedem o creştere a nivelului de investiţii, pentru că s-au luat o serie de decizii, multe  total nepotrivite pentru investitori. Vă dau un exemplu. Tot ceea ce noi vedem astăzi este un cadru de reglementare care va funcţiona pentru următorii cinci ani. Aşa funcţionează această industrie. În ultimii cinci ani de zile, am avut un stimulent pentru atragerea de fonduri europene. Ca să înţelegem, în partea de investiţii din distribuţie, pe partea pe care o iei ca investiţie din fonduri europene nu primeşte absolut nimic, deci nu-ţi intră nici în rata activului reglementat,  de fapt şi de drept la momentul implementării devine cumva un cost”, a afirmat Daniela Dărăban. 
Ea a precizat că stimulentul de 2% acordat pentru partea de cofinanţare a operatorilor de distribuţie s-a transformat în 0,5% în noile reglementări, afectând proiectele deja depuse. 
”La intrarea în perioada a patra de reglementare, s-a decis să se dea acest stimulent strict pentru partea de cofinanţare, de 2%. Toată lumea a depus proiecte pe partea de Fond de Modernizare, sunt 1,1 miliarde (n.r. de euro) pe proiecte depuse de către operatorii de distribuţie. Chiar s-au depus mai multe şi există discuţii în continuare cu Ministerul Energiei pe suplimentarea fondurilor disponibile. Între timp, prin decizia ANRE, acest stimulent de 2% a dispărut şi s-a transformat în 0,5% pe proiecte depuse. Astea sunt decizii care vor avea impact, fiecare operator bineînţeles că va decide, fiecare proiect va fi  reevaluat, dar sunt decizii cu impact”, a mai transmis Daniela Dărăban.

Evenimentul premium tradiţional News.ro „RoInvest” – ediţia a V-a beneficiază de sprijinul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, alături de Agenţia Română pentru Investiţii şi Comerţ Exterior (ARICE) ca partener instituţional şi Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză în România (CCIFER) ca partener organizaţional.

Partenerii evenimentului sunt , , ,  şi .

 

Conferinţa „RoInvest” – Mihai Precup: În toate şedinţele Comitetului de supraveghere macroprudenţială de la BNR concluzia univocă a fost că bancarizarea a scăzut la nivel naţional, companiile cu fonduri proprii fiind una dintre marile provocări – VIDEO

Gala de deschidere a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti are loc la Cinemateca Eforie. „TWST / Things We Said Today” de Andrei Ujică, în avanpremieră