În anul 2024, consilierii Biroului Teritorial (BT) Ploieşti al Avocatului Poporului desemnaţi pentru judeţul Buzău au înregistrat 114 audienţe, 165 de apeluri telefonice şi 58 de petiţii scrise din partea petenţilor, sesizându-se totodată în 38 de cazuri, având la bază informaţiile mediatizate în presă.
„Cele mai multe sesizări din oficiu…au avut la bază, în principal, cazurile de dispariţie minori, implicarea minorilor în fapte de natură penală, cazurile minorilor victime ale unor accidente rutiere sau ale atacurilor provocate de câinii fără stăpân, folosirea minorilor în fapte de cerşetorie, cazuri de copii victime ale cyberbullying-ului, minori victime ale agresiunilor sexuale, copii aflaţi în situaţii speciale… Sesizările din oficiu care au vizat…aspecte privind neasigurarea unui climat de siguranţă pacienţilor internaţi în Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău (ca urmare a unei defecţiuni apărute la instalaţia de oxigen), atacurile canine asupra locuitorilor comunei Pogoanele, decesul unui pacient găsit spânzurat în Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Săpoca…cazul unui pacient care a fugit din Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Săpoca”, a transmis, pentru AGERPRES, Avocatul Poporului-BT Ploieşti.
Pentru clarificarea aspectelor în urma cărora consilierii Avocatului Poporului s-au autosesizat, au fost întreprinse demersuri la autorităţile care aveau competenţe pentru a interveni în rezolvarea cazurilor.
„În cazul minorilor implicaţi în fapte de natură penală, au fost acordate servicii de consiliere atât minorilor cât şi părinţilor acestora… În cazurile minorilor victime ale unor accidente rutiere sau ale atacurilor provocate de câinii fără stăpân, aceştia au fost transportaţi în unităţi sanitare unde au beneficiat de investigaţii medicale/tratament, fiind externaţi cu evoluţie favorabilă/recomandări medicale. În cazul minorilor victime ale atacurilor provocate de câinii fără stăpân, au fost dispuse măsuri la nivelul U.A.T. pe raza căruia a avut loc incidentul, în sensul în care a fost înfiinţat Serviciul privind gestionarea câinilor fără stăpân şi s-a solicitat intervenţia mai multor autorităţi pentru capturarea câinilor comunitari. În cazul minorilor folosiţi în fapte de cerşetorie, autorităţile cu competenţe în astfel de cazuri au urmat procedurile legale şi au luat măsurile legale ce se impuneau…În cazul incidentului vizând decesul unui pacient la Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Săpoca, au fost urmate procedurile privind raportarea evenimentului, la nivelul spitalului au fost efectuate verificările interne pentru clarificarea circumstanţelor în care a avut loc evenimentul de către echipa de analiză a evenimentului advers santinelă. A fost sesizată comisia de disciplină, care în urma cercetării efectuate a propus conducerii spitalul sancţionarea personalului de serviciu şi au fost emise recomandări privind instruirea şi conştientizarea personalului”, arată raportul instituţiei.
Cu privire la decesul pacientului se efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal. Totodată, printre sesizările formulate de petenţi, în anul anterior instituţia aminteşte aspecte legate de drepturile de proprietate, salarizare sau neacordarea unor indemnizaţii.
„În anul 2024, pentru judeţul Buzău, cetăţenii au reclamat aspecte legate de problemele pe care le întâmpină în legătură cu spaţiile locative, probleme privind reconstituirea dreptului de proprietate privată, neconcordanţe existente în titlurile de proprietate…,neluarea unor măsuri care să vizeze protecţia consumatorilor, neacordarea unor drepturi salariale (Biblioteca Judeţeană V. Voiculescu Buzău), excluderea de pe listele cu persoanele aflate în situaţii de risc de deprivare materială şi/sau risc de sărăcie extremă şi neacordarea tichetelor sociale (Casa Judeţeană de Pensii Buzău, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Buzău, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene – Direcţia Generală Implementare POAD), neacordarea indemnizaţiei privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri (Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Buzău)”, informează sursa citată.