Economistul a ținut să sublinieze faptul că Români nu poate să supraviețuiască fără fonduri europene.
„Fără fonduri europene, trebuie să spunem foarte tranșant, România nu poate finanța din resurse proprii, pentru că nu le are, nu poate finanța nicio lucrare mare de infrastructură. Și după acest pachet de ajustare fiscal-bugetară, probabil că fondurile europene, suspendarea fondurilor europene, dispare de pe agendă. În plus, știm cu toții că eram amenințați și suntem amenințați în continuare, dar probabil că riscul a scăzut semnificativ, cu retrogradarea ratingului de țară, adică cu reducerea ratingului la categoria nerecomandată investițiilor, în limbajul piețelor financiare – junk, care în traducere românească ar însemna gunoi, care ne-ar întoarce circa 20 de ani în spate”, a declarat Ionuț Dumitru, pentru Digi24.
Economistul spune că nemulțumirea este cu atât mai mare cu cât oamenii văd clar cum au fost irosiți banii.
„A doua jumătate a acestei luni, la sfârșitul lunii iulie, vine cu pachetul doi, care vrea să atace problema asta de reforme structurale, în primul rând pe partea de cheltuieli, de îmbunătățire a eficienței banilor publici. Spre exemplu, pensiile speciale, tot ce înseamnă bani în instituții publice, modul în care ei sunt cheltuiți, achiziții publice, companii de stat, vedem consilii de administrație, tot felul de exemple. Aproape zilnic vedem în ultima perioadă ineficiențe crase”, a mai declarat consilierul premierului.
Ionuț Dumitru mai spune că vizate vor fi și unitățile administrativ-teritoriale.
„Trebuie să ajungi la discuția de câte UAT-uri are nevoie România, de câți salariați ai nevoie într-un UAT sau într-o primărie, într-o instituție publică la modul general, pentru că în momentul de față noi nu avem răspuns la această întrebare. Multe din aceste UAT-uri nu se finanțează, nu au autofinanțare, nu au resurse, primesc resurse de la bugetul statului și nu le monitorizează nimeni modul în care folosesc resursele publice, care sunt proiectele pe care le finanțează, dacă ele sunt cu adevărat necesare comunității sau nu”, a mai declarat economistul pentru sursa de mai sus.
De asemenea, acesta vrea măsuri mai dure pentru colectarea taxelor de către ANAF, deoarece există o „incapacitate de a colecta partea de evaziune fiscală, care este foarte mare în România”.