Radu Burnete, consilier al preşedintelui Nicuşor Dan pe probleme economice, a dezvăluit, în emisiunea Insider Politic, la Prima Tv, că subiectul legat de majorarea taxei pe valoarea adăugată (TVA) nu a fost primul abordat în cadru discuţiilor privind măsurile fiscal-bugetare. „Poziţia unanimă a fost ”Nu vrem să creştem TVA”, era şi a preşedintelui şi a partidelor”, a spus Burnete.
„S-a vorbit, nu pot să spun că nu s-a vorbit (despre TVA – n.r.) deşi nu e lucrul cu care am început. Ştiţi foarte bine – şi asta a fost şi mandatul preşedintelui – întâi discutăm tăieri şi eficientizări şi aşa mai departe şi de abia dacă astea nu sunt suficiente, ne uităm la alte taxe şi impozite. Sigur, după ce parcurgi toată partea asta de tăieri şi ajungi la taxe şi impozite, evident că taxele mari, cum le numesc fiscaliştii- TVA, impozitul pe venit, impozitul pe profit -toate au intrat sub lupă. Şi aşa cum bine ştiţi, creşterea asta TVA era o chestie recomandată şi de Comisia Europeană, şi de Fondul Monetar şi de Banca Mondială şi aşa mai departe. Deci evident că am discutat-o. Dar să ştiţi că s-au făcut eforturi foarte mari să vedem ce se poate face, sau partidele au făcut eforturi mari să vadă ce se poate face ca să nu ajungă să fie aplicată această măsură”, a declarat Radu Burnete sâmbătă, la Prima Tv.
Întrebat dacă toate partidele din coaliţia de guvernare s-au opus ideii de creştere a TVA sau au fost şi partide care au susţinut majorarea TVA, Burnete a dezvăluit că nimeni nu a vrut ca această măsură să fie adoptată, iar dezbaterile pe acest subiect s-au făcute „pe tabele şi cifre”.
„Discuţia a fost mai degrabă în felul următor: nimeni nu-şi doreşte să crească TVA-ul, dacă ar fi să ajungem în punctul ăla, cum ar arăta decizia, cota mare, cotele mici şi aşa mai departe. Deci pot să vă spun că intrând în discuţii, poziţia unanimă a fost: nu vrem să creştem TVA, era şi a preşedintelui şi a partidelor. Rostul acestor discuţii tehnice era să evalueze mai multe scenarii ca să poţi avea cifrele pe masă. Dacă ajungem acolo, ce înseamnă un punct, ce înseamnă două puncte, ce înseamnă şi aşa mai departe”, a adăugat el.
În ceea ce priveşte relaţia dintre Nicuşor Dan şi Ilie Bolojan pe parcursul discuţiilor privind măsurile fiscal-bugetare, consilierul preşedintelui mărturiseşte că a văzut „doi oameni care erau realmente preocupaţi de cum facem ca să-i fie bine acestei ţări” şi că „întâmplarea face ca amândoi să fie foarte buni la matematică”.
„Da, a fost poate o diferenţă de opinie, nici măcar nu cred că de viziune, ci pur şi simplu discuţiile au fost despre oportunitatea unei măsuri sau alteia şi aici sigur că eu cred că e normal să existe viziuni diferite, că de asta suntem într-o democraţie şi asta îşi doresc cetăţenii în toată lumea să spun acelaşi lucru”, mai spune Radu Burnete.