Consiliul Onorific pentru Energie: Comasarea Ministerului Energiei cu Ministerul Economiei, nepotrivită în contextul economic şi geopolitic actual

Membrii Consiliului Onorific pentru Energie îşi exprimă îngrijorarea faţă de propunerea apărută în spaţiul public referitor la comasarea Ministerului Energiei cu Ministerul Economiei, argumentând că este nepotrivită o astfel de măsură în contextul economic şi geopolitic actual în care „securitatea energetică este o dimensiune fundamentală a securităţii naţionale”.

„Considerăm că propunerea este nepotrivită din următoarele motive: Ministerul Energiei a devenit o instituţie cheie a dezvoltării economice a României. În contextul economic şi geopolitic actual, ministerul are un rol crucial de menţinere a securităţii energetice în peisajul regional volatil. Securitatea energetică este o dimensiune fundamentală a securităţii naţionale. Ministerul Energiei a angajat cele mai semnificative fonduri europene în calitate de autoritate de management, proiecte a căror continuitate poate fi ameninţată prin inutile şi prelungite complicaţii administrative cauzate de comasare”, se arată într-o scrisoare deschisă transmisă de Consiliul Onorific pentru Energie, numit prin Ordin al ministrului Energiei.

Cei 25 de semnatari susţin în documentul menţionat că negocierile directe cu instituţiile europene necesită menţinerea unei autorităţi cu competenţe deja formate şi recunoscute, iar o comasare în actualele condiţii de incertitudine politică va afecta bunul mers al instituţiei în mijlocul iernii, în condiţiile în care ministerul este acţionar principal al companiilor critice pentru funcţionarea sistemului energetic naţional şi pentru asigurarea nevoilor de bază ale populaţiei.

Potrivit sursei citate, impactul asupra consumatorului de energie este cel mai bine gestionat de către o autoritate dedicată.

„În loc de a fi comasat, acest minister trebuie, dimpotrivă, consolidat prin dobândirea de atribuţii de tranziţie energetică şi atenuarea schimbărilor climatice. Practica europeană arată că majoritatea statelor membre are ministere naţionale ale energiei şi schimbărilor climatice. Un guvern cu agendă pro-europeană trebuie să ţină cont de această practică”, au transmis reprezentanţii Consiliului Onorific pentru Energie. AGERPRES/(AS – autor: Mariana Nica, editor: Oana Tilică, editor online: Irina Giurgiu)

Sursa: www.agerpres.ro

Comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut cu 2,3%, la zece luni (INS)

Cu România la psiholog – Rectorul UBB, dat ca variantă de candidat la președinție, face apel la Biserică