„Atât inițierea, cât și încetarea relațiilor de afaceri cu clientii Băncii se realizează conform prevederilor legale” au transmis, la solicitarea HotNews.ro, reprezentanții CEC Bank, fără alte detalii. HotNews.ro a întrebat banca și dacă a sesizat organele judiciare, dar nu a primit un rărspuns.
Cum a motivat CEC Bank decizia de închidere a conturilor lui Horațiu Potra
În 4 octombrie, CEC Bank l-a înștiințat pe Horațiu Potra, dar și cele patru firme pe care acesta le administrează – GPH Legion Africa Role SRL, Ralflore SRL, AO Futuro SRL și PFA Horațiu Potra – că toate cele 15 conturi curente deschise pe aceste nume la CEC Bank vor fi închise în termen de 60 de zile de la primirea notificării. Reprezentanții băncii i-au solicitat lui Potra să le comunice în ce conturi deschise la alte bănci îi pot transfera sumele deținute la CEC Bank.
„Măsura închiderii conturilor a fost luată în conformitate cu „Condițiile Generale de Afaceri” care guvernează relația cu clienții: banca poate bloca toate conturile clientului și poate restricționa accesul clientului la servicii, inclusiv servicii online, în cazul în care nu mai sunt îndeplinite cerințele de cunoaștere a clientelei sau ca măsuri adoptate pentru prevenirea/ combaterea/ înlăturarea oricăror riscuri la care banca ar putea fi expusă ca urmare a desfășurării relației de afaceri cu clientul, precum riscuri legale, de fraudă, de spălare a banilor sau de finanțare a terorismului, operaționale, de conformitate, reputaționale sau de încălcarea a regimurilor sancționatorii naționale sau impuse de Uniunea Europeana, Organizația Natiunilor Unite, SUA sau Marea Britanie”, au explicat reprezentanții CEC Bank.
Informațiile se regăsesc în dosarul aflat la Tribunalul Sibiu, pentru că Potra a dat în judecată CEC Bank SA și agenția CEC Bank din Mediaș. În 10 octombrie, el a cerut Tribunalului Sibiu o ordonanță președințială prin care instanța să suspende efectele deciziei bancare până la soluționarea litigiului pe fond.
În 27 noiembrie, Tribunalul Sibiu a respins solicitarea lui Horațiu Potra privind emiterea unei ordonanțe președințiale prin care CEC Bank să fie obligat să deblocheze conturile și să reia relațiile de afaceri până la soluționarea dosarului de fond. Solicitarea a fost considerată de instanță ca fiind neîntemeiată.
Ce avere are Horațiu Potra
Potrivit declarației de avere din 14 noiembrie 2024, Horațiu Potra deține o avere fabuloasă: 10 case de locuit, 8 apartamente, 10 spații comerciale, 74 de suprafețe de teren, dar și 15 kilograme de lingouri de aur în valoare de 6,15 milioane lei.
Horaţiu Potra a declarat pentru anul trecut un venit de 1.155.000 de euro obţinut ca persoană fizică autorizată cu obiect de activitate „Pregătire fizică şi antrenament de specialitate”.
Conform declarației de avere care se întinde pe 21 de pagini, Potra are, în calitate de persoană fizică, 14 conturi bancare în care se află, în total, 4,1 milioane de lei.
Conform declarației de interese a lui Potra, el este asociat / administrator în opt firme. De asemenea, este membru fondator al „Asociaţiei Românii care au activat în Legiunea Franceză”, precum și preşedinte al filialei Mediaş a „Partidului Patrioţilor”, din partea căruia a candidat la funcția de primar al Mediașului.
Horaţiu Potra, personajul care se află în spatele gărzilor de corp de care Călin Georgescu a apărut înconjurat în spaţiul public, este un fost luptător în Legiunea Străină, devenit politician. La alegerile locale de anul acesta, a fost la un pas de a fi ales primar al municipiului Mediaş, pierzând cursa electorală la mai puţin 250 de voturi, în favoarea unui candidat de la PNL.