Anul trecut, Donald Trump a promis că va pune capăt războiului din Ucraina în „24 de ore”.
Săptămâna trecută, el a declarat că problema nu va fi rezolvată până când el și președintele rus Vladimir Putin nu se vor „întâlni” și nu vor discuta problema în persoană.
Schimbări de perspectivă în negocierile de pace cu Ucraina
Luni, pământul s-a mișcat din nou, relatează BBC.
După o convorbire telefonică de două ore cu Putin, acesta a spus că termenii unui acord de pace pot fi negociați doar între Rusia și Ucraina – și poate cu ajutorul Papei.
Totuși, președintele SUA nu și-a pierdut optimismul cu privire la perspectiva păcii, postând pe rețelele de socializare că combatanții vor „începe imediat” negocieri pentru un armistițiu și încetarea războiului.
Această opinie era oarecum în contradicție cu punctul de vedere rusesc. Putin a spus doar că țara sa este pregătită să colaboreze cu Ucraina pentru a elabora un „memorandum privind un posibil viitor acord de pace”.
Discuțiile despre memorandumuri și un „posibil viitor” al păcii nu par a fi genul de teren solid pe care să se poată construi rapid acorduri durabile.
Putin a subliniat din nou că orice rezoluție va trebui să abordeze „cauzele profunde” ale războiului – despre care Rusia a susținut în trecut că este dorința Ucrainei de a avea legături mai strânse cu Europa.
După apel, Trump a declarat la Truth Social că Rusia și Ucraina „vor începe imediat negocierile” pentru un armistițiu, adăugând că „condițiile pentru acest lucru vor fi negociate între cele două părți”.
Există însă posibilitatea ca ultima perspectivă a lui Trump asupra războiului din Ucraina să fie un semn că SUA vor abandona în cele din urmă masa negocierilor.
Mai târziu, luni, Trump a declarat că nu se va retrage din negocierile dintre cele două țări, dar a recunoscut că are o „linie roșie în minte”.
„E vorba de egouri mari, dar cred că se va întâmpla ceva”, a spus el. „Și dacă nu se întâmplă, pur și simplu mă voi retrage și ei vor trebui să continue.”
O astfel de mișcare, însă, vine cu propriul set de întrebări – și riscuri.
Dacă SUA își spală mâinile în privința războiului, așa cum au amenințat și vicepreședintele JD Vance și secretarul de stat Marco Rubio, înseamnă că SUA va înceta și orice sprijin militar și de informații pentru Ucraina?
Și dacă acesta este cazul, atunci ar putea fi o evoluție pe care Rusia, cu resursele sale mai mari în comparație cu o Ucraină lipsită de sprijinul american, ar saluta-o .
Această perspectivă este suficientă pentru a-l îngrijora pe președintele ucrainean Volodomir Zelenski.
„Este crucial pentru noi toți ca Statele Unite să nu se distanțeze de discuții și de urmărirea păcii”, a declarat el luni, după apelul Trump-Putin.
Trump și-a exprimat frustrarea atât față de Putin, cât și față de Zelenski, pe măsură ce eforturile de rezolvare a conflictului vechi de trei ani se prelungesc.
El l-a acuzat pe liderul ucrainean că „se joacă cu al Treilea Război Mondial” într-o întâlnire explozivă din februarie în Biroul Oval și, în aprilie, a declarat că este „foarte furios” și „enervat” pe Putin după ce discuțiile au continuat să stagneze.
Lăsând la o parte retorica de luni, se pare că Ucraina și Rusia sunt pregătite să continue un anumit tip de discuții – iar discuțiile sub orice formă reprezintă un progres după aproape trei ani de război. Rămâne de stabilit dacă echipa rusă va fi mai numeroasă decât delegația de nivel scăzut care a călătorit la Istanbul pentru a se întâlni cu ucrainenii vinerea trecută.
Trump promite reducerea sancțiunilor împotriva Rusiei – și noi acorduri comerciale și investiții economice – ca fiind factorul care îl va îndemna pe Putin spre un acord de pace. El a menționat din nou acest lucru în comentariile sale post-convorbire. Pe de altă parte, nu au fost discutate consecințele negative, cum ar fi noile sancțiuni asupra sistemului bancar rusesc și asupra exporturilor de energie.
Președintele SUA a avertizat luna trecută că nu va tolera ca Putin să-l „tachete” și a spus că Rusia nu ar trebui să vizeze zonele civile. Însă ieri, Rusia a lansat cel mai mare atac cu drone din război asupra orașelor ucrainene, iar apelul de luni dintre cei doi lideri mondial arată clar că orice armistițiu sau acord de pace pare încă mult peste orizont.