Creştere de peste 11% a acţiunilor TSMC, furnizor al Apple şi Nvidia, joi, în urma publicării rezultatelor sale financiare trimestriale

Acţiunile Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), cel mai mare producător de cipuri avansate din lume, care serveşte clienţi precum Apple şi Nvidia, au crescut cu peste 11% joi, după ce compania a raportat o creştere de 54% a profitului net în al treilea trimestru, transmite CNBC.

Compania se aşteaptă la o creştere a veniturilor anuale în ultimele trei luni ale anului, pe măsură ce producătorii globali de cipuri continuă să beneficieze de cererea crescută, impulsionată de aplicaţiile de inteligenţă artificială.

Acţiunile companiilor de cipuri au crescut ca urmare a acestor rezultate. Acţiunile Nvidia au crescut cu aproape 3%, atingând un nou maxim istoric, Micron cu peste 3,5%, iar titlurile AMD au urcat cu peste 1% joi.

Profitul net al companiei a fost de 325,3 miliarde de dolari taiwanezi noi (10,1 miliarde de dolari americani) în trimestrul iulie-septembrie, depăşind estimarea de 300,2 miliarde de NT citată de Reuters.

Veniturile nete au fost de 23,5 miliarde de dolari în al treilea trimestru, în creştere cu 36% faţă de anul precedent, marja brută a TSMC crescând la 57,8% în perioada iulie-septembrie, comparativ cu 54,3% în aceeaşi perioadă a anului trecut.

”Pe baza perspectivelor actuale de afaceri, ne aşteptăm ca veniturile noastre pentru al patrulea trimestru să fie între 26,1 miliarde şi 26,9 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă o creştere secvenţială de 13% sau o creştere anuală de 35% la punctul median,” a declarat directorul financiar al TSMC, Wendell Huang, în timpul unei teleconferinţe după publicarea rezultatelor, conform unei transcrieri a apelului produsă de FactSet.

În al treilea trimestru, ”afacerea noastră a fost susţinută de cererea puternică pentru smartphone-uri şi pentru AI legată de tehnologiile noastre de vârf de 3nm şi 5nm,” a declarat TSMC într-un comunicat, referindu-se la nodurile sale semiconductoare.

În timpul apelului de joi, preşedintele şi CEO-ul TSMC, C.C. Wei, a subliniat că cererea pentru AI este ”reală” şi că compania a experimentat ”cea mai profundă şi extinsă creştere din industrie.”

”Ne-am consultat constant cu clienţii noştri, inclusiv cu cei care gestionează infrastructuri cloud şi care îşi construiesc propriile cipuri. Aproape fiecare inovator în AI colaborează cu TSMC,” a spus el.

Acţiunile companiei listate la Taipei au crescut cu aproape 80% de la începutul anului până în prezent, depăşind câştigurile de 28,57% ale pieţei generale în aceeaşi perioadă.

TSMC anticipează acum că cheltuielile sale de capital pentru acest an vor depăşi uşor 30 de miliarde de dolari, a declarat compania în timpul teleconferinţei. Costurile de capital ale firmei au crescut la 6,4 miliarde de dolari în al treilea trimestru, faţă de 6,36 miliarde de dolari în cele trei luni anterioare.

Producătorul taiwanez de cipuri, ale cărui cipuri avansate sunt esenţiale pentru o gamă largă de produse, de la smartphone-uri la aplicaţii de AI, şi-a extins prezenţa de producţie la nivel global, realizând o vastă investiţie de 65 de miliarde de dolari pentru trei fabrici de cipuri în Arizona pentru a satisface cererea din SUA, precum şi deschizând prima sa fabrică în Japonia la începutul acestui an.

Profiturile TSMC au depăşit aşteptările în aceeaşi săptămână în care compania olandeză ASML, care furnizează echipamente companiei taiwaneze, a emis o previziune sub aşteptări pentru vânzările nete, ceea ce a dus la scăderea acţiunilor.

Unii participanţi la piaţă au pus sub semnul întrebării rezilienţa pe termen lung a boom-ului inteligenţei artificiale şi rentabilitatea investiţiilor crescute în sectorul tehnologiei, în timp ce Young Liu, CEO-ul şi preşedintele furnizorului cheie al Apple, Foxconn, a declarat pentru CNBC săptămâna trecută că frenezia AI ”mai are timp să continue,” pe măsură ce modelele avansate de limbaj evoluează cu fiecare nouă iteraţie.

 

O singură cauză a provocat moartea a trei sferturi dintre soldații ruși aflați pe front în Ucraina

Monica Niculescu, în finala de dublu la Japan Open fără să joace în ultimele două runde / Ana Bogdan, eliminată în sferturi la simplu