Candidatul susţinut de coaliţia de guvernare la alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, afirmă că, după ce a consultat dosarul de la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) în care apare şi o declaraţie dată de el în anul 1988, a constatat că nu a fost urmărit de fosta Securitate nici înainte de tentativa de fugă din ţară a prietenului său, nici după.
Crin Antonescu a vorbit din nou, joi seară, despre declaraţia pe care a dat-o în anul 1988 în faţa fostei Securităţi, cu privire la plecarea din ţară a unuia dintre prietenii săi. El a spus că prietenul său a încercat o dată să plece din ţară şi a eşuat, reuşind a doua oară să fugă din România comunistă.
El a povestit, la Antena 3, că s-a uitat pe toate documentele care îl vizau, în acel dosar, şi a constatat că nu a fost urmărit de fosta Securitate.
”În momentul în care începea convocarea, discuţia, la fiecare (dintre prietenii celui care fugise din ţară – n.r.) era şi o fişă a lor prin care ei vedeau dacă persoana respectivă este în evidenţele lor, într-un fel sau altul, şi la mine nu era. Constat că nu am fost urmărit, nici atunci, şi probabil nici după aceea. Asta a fost prin ianuarie 88. Nici prietenul meu, nici eu, care am fost singurul căruia i-a destăinuit după aceea planul de a pleca, de data asta pe uscat, un plan mai riscant, dar care din fericire a reuşit, nu ştiam că va veni o revoluţie la sfârşitul acelui an”, a declarat Crin Antonescu.
Antonescu a spus că a fost ”o investigaţie soft” din partea Securităţii şi în ceea ce îl priveşte pe prietenul care eşuase să fugă din ţară şi asupra prietenilor acestuia, inclusiv a sa.
”Ei nu au făcut presiuni asupra mea. (…) Eu am fost surprins şi mă bucura această turnură luată pentru că omul rămânea, ca să spun aşa, liniştit, el nu a cedat nicio secundă, a început să plănuiască imediat cum să plece (din nou din ţară – n.r.)”, a adăugat Antonescu, povestind că el a fost cel care i-a anunţat pe părinţii prietenului său despre fuga acestuia din ţară.
Crin Antonescu a subliniat că nici după plecarea din ţară a prietenului său nu a discutat cu Securitatea, arătând că singura declaraţie dată vreodată este o declaraţie dată cu numele şi semnătura sa, şi nu o declaraţie de informator.
Fostul lider al PNL a mai spus că prietenul său, pe care îl cunoaşte din perioada grădiniţei, se află acum în Canada şi are doi copii şi urmăreşte campania electorală din România, păstrând contactul cu Antonescu.
”E o lume tristă, cu partea ei cea mai tristă, dar în acelaşi timp este istorie”, a afirmat Antonescu despre arhiva CNSAS, subliniind că, fiind pasionat de arhive, i-ar fi plăcut să lucreze acolo.