„Am finalizat analiza documentelor desecretizate de către CSAT. Aşa cum mă cunoaşteţi, nu sunt adeptul reacţiilor impulsive sau al opiniilor exprimate sub influenţa emoţiilor de moment. Prefer o abordare fundamentată, bazată pe o sinteză coerentă a informaţiilor şi ideilor relevante. Totuşi, în faţa situaţiei actuale, sunt câteva întrebări care au nevoie de răspunsuri, imediat”, a scris Diaconescu pe Facebook.
El se întreabă dacă breşele de securitate menţionate în documente au fost rezolvate, astfel încât pe 8 decembrie alegerile să se poată desfăşura corect, fără interferenţe. A doua întrebare a lui Cristian Diaconescu se referă la posibilitatea activării articolului 4 din Tratatul de la Whashington privind declanşarea, de urgenţă, a procesului de consultare „în condiţiile în care fostul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg a menţionat că în condiţiile unui atac cibernetic împotriva unui stat NATO, nu este exclusă activarea articolului 5”.
„În acest caz, nu mai este loc pentru interpretări subiective sau pentru discuţii despre simpatii politice ori încrederea în partide. Această realitate contrazice în mod direct principiile fundamentale ale democraţiei şi subminează suveranitatea statului. În acest context excepţional, dacă procesul electoral va continua: Lasconi reprezintă singura opţiune validă”, a mai scris Cristian Diaconescu.
Informaţiile prezentate de Serviciul Român de Informaţii (SRI), Serviciul de Informaţii Externe (SIE) şi Ministerul Afacerilor Interne (MAI) în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) din data de 28 noiembrie, care au fost declasificate, miercuri, de preşedintele Klaus Iohannis, indică faptul că finanţarea campaniei candidatului independent Călin Georgescu pe TikTok s-a ridicat la cel puţin un milion de euro, că au avut loc acţiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral şi că România este o ţintă pentru acţiuni hibride agresive ruse.