Cristian Pârvulescu, după rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale: România deja a căzut în prăpastie. Şansele de a schimba tendinţa sunt mici/ Elementele care ar putea schimba datele problemei

Politologul Cristian Pîrvulescu a declarat, luni, pentru News.ro, după anunţul privind rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale din 4 mai 2025, că România deja a căzut în prăpastie şi că şansele de a schimba tendinţa sunt mici, iar rezerva electorală a lui George Simion este „mult mai mare” decât se anticipa, pentru că rezultatul său În ţară a fost „mult mai bun decât cel aşteptat”. În opinia analistului, o mobilizare „mult mai mare” la urne a electoratului din interiorul ţării ar putea schimba datele problemei. Pîrvulescu mai spune că Nicuşor Dan nu are şanse în turul doi fără sprijinul partidelor politice, la fel cum George Simion nu câştigă fără sprijinul lui Victor Ponta.

„România deja a căzut în prăpastie. Şansele de a schimba tendinţa sunt mici, rezerva electorală a lui Simion este mare, mult mai mare decât anticipam, mult mai mare decât anticipau sondajele, pentru că rezultatul său În ţară a fost mult mai bun decât cel aşteptat, cu cinci procente”, a declarat Cristian Pîrvulescu pentru News.ro.

Politologul a explicat că e foarte greu de spus de ce s-a întâmplat acest lucru şi că pot fi mai multe explicaţii, dar că cea mai simplă este că Simion „a folosit registrul identitar” adresându-se electoratului său, care are un anume specific, cu „mesaje simple, fără să se expună atacurilor adversarilor folosind doar reţelele sociale, ceea ce i-a asigurat un acces direct şi necompromis la votanţi”.

”În schimb, ceilalţi au intrat în confruntări şi în dezbatere, au arătat o imagine fragmentată a câmpului pro-european, au folosit un limbaj abstract cu referire la valorile democraţiei care nu au nicio semnificaţie pentru o bună parte din electoratul român, sunt simple fraze, nu pot să operaţionalizeze conţinutul democraţiei, nu cred că există libertăţi, plătind din plin această schimbare culturală care a fost operată pe baza fracturilor existente pe timpul războiului hybrid, pentru că noi asistăm La o schimbare importantă a opiniei publice româneşti, o schimbare culturală, o schimbare de orientare geo-politică. Este evident că alegerea unui candidat care spune că Rusia nu reprezintă un pericol pentru România este o opţiune geopolitică clară şi nu putem să acuzăm electoratul că este în necunoştinţă de cauză”, explică politologul.

Fără ajutorul lui Ponta, Simion nu poate câştiga alegerile

Pîrvulescu adaugă că, în aceste condiţii, situatia este „foarte complicată”, pentru că nu este doar Nicuşor Dan.

„Nicuşor Dan poate fi egalat de electoratele lui Dan, Antonescu şi Lasconi. Mai este şi Victor Ponta, care a avut un limbaj mai radical, cu atacuri mult mai dure, s-a situat pe linii trumpiste, nu şi-a manifestat încă susţinerea electorală pentru niciunul dintre candidaţi, dar ar fi cel puţin ciudat să vedem că va susţine candidatura lui Nicuşor Dan, deci ne aşteptăm să susţină candidatura lui Simion. Spune că o va face necondiţionat, dar în realitate Victor Ponta a devenit făcătorul de regi”, afirmă Pîrvulescu.

Potrivit analistului politic, fără ajutorul acestuia, George Simion nu poate câştiga alegerile în niciun fel.

„Deci depinde (n. red. George Simion) întru totul de ajutorul lui Ponta, iar electoratul lui Ponta, contrar comentariilor care există, este un electorat destul de personalizat şi trebuie să spunem că din punct de vedere cultural victoria Rusiei a fost mult mai categorică decât arată scorul electoral pentru că şi o parte a electoratului PSD şi PNL este permisivă la teoriile conspiraţioniste anti-occidentale, doar că rămâne în continuare credincioasă partidelor tradiţionale. În concluzie, ne putem aştepta ca la o confruntare valorică în turul al doilea acest electorat care l-a sprijinit pe Crin Antonescu să nu se mobilizeze în favoarea lui Nicuşor Dan în primul rând electoratul PSD, dar şi o parte a electoratului PNL poate să meargă într-o asemenea direcţie, pentru că vedem deja că lui Nicuşor Dan, deşi nici măcar n-a început campania şi nu avem rezultate finale, i se reproşează că este prea progresist, Nicuşor Dan fiind un candidat conservator moderat, dar această moderaţie a apărut mai degrabă tactic în ultima vreme. Nu este o moderaţie care să-l fi caracterizat în urmă cu câţiva ani. Deci putem să spunem că vor folosi masiv toate stereotipurile folosite şi împotriva Elenei Lasconi înaintea anulării turului 2 şi asta pe fundalul acestei emotivităţi excesive poate să ducă voturi suplimentare către Simion”, afirmă Cristian Pîrvulescu.

„Mobilizarea trebuie să aibă loc în interior”

Întrebat în ce condiţii ar putea pierde George Simion turul al doilea, Cristian Pîrvulescu a precizat că acest lucru s-ar putea petrece în contextul unei mobilizări „mult mai mari” a electoratului.

„Aţi văzut foarte clar că iluzia diasporei, pentru cei care o aveau încă, a fost spulberată, diaspora a votat masiv în favoarea lui Simion, 60%, aşa cum se anticipa, deci surpriza nu este în diaspora. Anticiparea era ca votul din diaspora să fie între 60 şi 70% Şi au fost ţări precum Italia, Spania, în care votul în favoarea lui Simion a depăşit 70%, altele în care s-a apropiat de 70% media fiind de 60%. Degeaba a câştigat Dan în 63 de ţări, pentru că el a obţinut mai puţin de jumătate din voturile lui Simion şi, adăugând şi voturile lui Lasconi şi ale lui Antonescu, tot rămânem departe în diaspora. Bănuiesc că orice mobilizare suplimentară a diasporei nu va schimba acest raport de forţe pe care îl vedeam deja în 24 noiembrie, când votul extremist era mai clar împărţit între Georgescu şi Simion. Acum a mers în proporţie de 99% către Simion şi doar 1% către Ponta. Ca urmare, mobilizarea trebuie să aibă loc în interior”, a subliniat Cristian Pîrvulescu.

Analistul politic a mai spus că aici ar fi vorba şi despre o mobilizare a partidelor politice, însă este cu semnul întrebării dacă, chiar având această intenţie şi încercând să realizeze mobilizarea, vor putea să o facă, în condiţiile în care ele sunt „fracturate”, grav afectate de rezultat şi într-o situaţie dificilă.

„Trebuie să spunem însă că partidele-sistem, inclusiv PSD-ul, ar fi în mai mare măsură avantajate de o victorie a lui Dan decât de una a lui Simion pentru că Simion anunţă o schimbare radicală de regim”, a spus Pîrvulescu.

„Fără mobilizarea partidelor Dan nu are cum să câştige”

Întrebat dacă la acest moment partidele politice nu i-ar face mai mult rău lui Nicuşor Dan dacă s-ar asocia cu ele, Cristian Pîrvulescu a răspuns că partidele politice sunt „cele care structurează votul”.

„Simion fără AUR n-ar fi câştigat voturi, Ponta fără bazele pe care le mai avea în PSD nu ar fi reuşit niciodată acest scor, ca urmare, nici Dan nu va reuşi. Partidele pot să mobilizeze, fără ele nu va câştiga în niciun caz. Deci fără ca partidele să mobilizeze, Dan nu are cum să câştige, iar electoratul, ca şi observator internaţional, trebuie să înţeleagă că Dan are a doua şansă, prima şansă o are Simion. Ăsta este motivul pentru care spuneam că România este deja în prăpastie şi că poate nu a ajuns chiar la fund şi încă mai poate să se ridice. Schimbarea nu este însă doar în România, ci e la nivel european, pentru că România nu e o ţară aşa cum susţine extrema dreaptă izolată şi marginală, ci era o ţară în centrul sistemului atât al sistemului european de decizie, cât şi în ceea ce priveşte apărarea şi o schimbare de genul acesta va avea consecinţe radicale”, a explicat Cristian Pîrvulescu.

Întrebat cum explică faptul că Nicuşor Dan a obţinut cele mai multe voturi în SUA, Canada sau Australia, în timp ce românii din Italia, Spania, Germania sau Franţa l-au preferat de departe pe Simion, analistul politic a spus că acest lucru „ne vorbeşte despre războiul hibrid”.

„Cei din Europa sunt mult mai uşor de prins în reţeaua conspiraţionistă pe care războiul hibrid o foloseşte,reţeaua aceasta a media sociale, pe câtă vreme în Statele Unite, în Canada, în Australia, în Noua Zeelandă, românii trăiesc în societăţile respectivă. În schimb, în Europa, distanţele sunt mici, oamenii trăiesc în continuare într-o Românie virtuală. Ei nu trăiesc în Italia şi în Spania, ei doar lucrează acolo, dar trăiesc într-o Românie virtuală pe care o controlează, de foarte multă vreme, prin media socială, Rusia, pentru că induce teorii conspiraţioniste care au un rol foarte important”, a menţionat Cristian Pîrvulescu.

Despre românii din diaspora: „Aceşti oameni votează împotriva intereselor lor”

În opinia analistului, frica că „nepoţii lui Becali vor purta fustă dacă câştigă Nicuşor Dan” ne spune foarte clar în ce constă acest lucru, iar această frică nu este doar în România, ci este, în egală măsură, împărtăşită şi în restul Europei.

„În rest, faptul că România a prosperat, că a avut numai de câştigat din integrarea europeană, nu contează. De fapt, aceşti oameni vor vota împotriva intereselor lor pentru că ei nu votează raţional şi vor fi probabil primii care vor simţi consecinţele acestui vot pentru că atât situaţia economică a României, cât şi, prin consecinţe, situaţia generală a Europei, se va schimba şi în România”, a punctat politologul.

În plus, a adăugat Pîrvulescu, electoratul ajuns în America era „puţin mai educat” decât cel din Europa: „Noi vorbim aici de electoratul rural, dar care a părăsit România ca să lucreze în străinătate, un electorat care are, în cel mai bun caz, studii liceale, deci care este foarte uşor de manipulat”.

Întrebat ce categorie de vârstă din electoratul românesc a dat mai mult votul pentru George Simion, Cristian Pârvulescu a răspuns că toate categoriile.

„Toate. Exista iluzia la unii că tinerii uau votat altfel, dar nu e adevărat. Toate categoriile au contribuit. O să vedem ce ne spun Exit poll-urile, că ele au, cât de cât, o evaluare, dar înţelegem foarte clar că Exit Poll-uri a fost o spirală a tăcerii în favoarea candidaţilor extremişti şi în special în ceea ce îl priveşte pe Simion, pentru că Ponta a fost destul de bine fotografiat. Deci oamenii care au votat Ponta l-au asumat pe Ponta în mai mare măsură decât cei care au votat Simion”, a mai spus Pârvulescu.

Potrivit acestuia, partidele nu l-au sprijinit pe Crin Antonescu în ţară.

„Antonescu trebuia să primească cel puţin 5% în plus în ţară şi nu le-a primit pentru că nici PSD, nici PNL nu au depus efortul de a-l susţine. UDMR şi-a făcut treaba atât cât a putut şi de altfel, cu excepţia Bihorului, unde UDMR va fi contat şi el, pentru că e o minoritate maghiară importantă, Antonescu a câştigat doar în judeţe maghiare adică în Hargita, Covasna, Mureş şi Satu Mare”, a mai spus Cristian Pîrvulescu.

Dominic Fritz spune că viitorul preşedinte va trebui să aibă discuţiile privind o nouă guvernare, după 18 mai: Cu Nicuşor Dan, vom fi şi noi la masa acestor discuţii. Acum nu cred că are rost să intrăm într-o dezbatere despre scaune de miniştri

Spania denunţă un „act de sabotaj” după ce furtul unor cabluri în patru locuri diferite a provocat un haos feroviar. Incidentul survine la câteva zile după pana masivă de curent, ale cărei cauze rămân inexplicabile