Cristian Păun critică Guvernul: ‘Cum vii și le spui oamenilor ‘știți, tre’ să cresc taxele, că n-am reușit să absorb fonduri europene, c-am fost incompetent’

Profesorul de economie Cristian Păun a declarat miercuri, pentru B1 TV, că majorarea de taxe ar trebui să fie fix ultima măsură pentru reducerea deficitului bugetar, iar aceasta nu va arăta nimic altceva decât că Guvernul a fost incapabil să aibă grijă de economia românească.

Păun a mai afirmat că majorarea taxelor va fi extrem de greu suportată de populație și, oricum, problema deficitului tot n-o va rezolva.

Amintim că, potrivit Eurostat, România a avut anul trecut un deficit bugetar de 9,3%, de departe cel mai mare din UE și mai mare decât în pandemie. În termeni nominali, deficitul bugetar anul trecut a sărit de 160 miliarde lei, un maxim absolut.

Iar după primele trei luni din 2025, deficitul e deja 2,3% din PIB.

„În primul și-n primul rând, merg pe ideea că modelul de dezvoltare al României e unul greșit și fără o corecție în acest sens o să avem o mare, mare problemă, pentru că, mai devreme sau mai târziu, această situație nu va mai putea să fie ținută sub control și va genera efecte negative.

Să enumerăm cauzele: în primul rând, avem un eșec guvernamental pe tot ce înseamnă înflorirea economiei private. Nu vedem o economie privată care să crească, să fie valoare adăugată, să vină investitori străini, nu vedem o integrare mai intensă a României în lanțurile de valoare globale, regionale.

A doua cauză e legată de partea de cheltuieli, unde clar nu sunt ținute sub control, temperate, prioritizate. Nu renunțăm la cheltuiele inutile, dimpotrivă.

A treia problemă e legată de fondurile europene- banii care trebuiau să vină din fondurile UE sunt cu o mare, mare întârziere. Nu vorbim doar de PNRR, ci și de varianta clasică a acestor fonduri.

Vedem și un eșec total pe tot ce înseamnă partea cu evaziunea, contrabanda, contrafacerea. (…) Nu avem cu ce să ne lăudăm!

Avem problema cu siguranța colectării, adică nu colectăm mai mult. Sunt încă sectoare de activitate unde avem un gap de TVA semnificativ unde se vede clar că sunt probleme pe zona de colectare.

Dacă punem cap la cap aceste probleme, care ar trebui să fie pe agenda fiecărui ministru, a premierului, zi de zi și să vedem zi de zi rezultate pozitive… Cu siguranță, problemele de deficit vor continua și vor adăuga probleme suplimentare, că deficit înseamnă și inflație, de asta suntem și campionii inflației în UE. Deficit înseamnă și dobânzi mai mari, de asta avem dobânzile cele mai mari din UE. Și, mai devreme sau mai târziu, acest deficit va face din România o țară și mai de evitat decât suntem acum”, a explicat profesorul de economie.

Întrebat dacă ne putem aștepta la creșteri de taxe și impozite după alegerile prezidențiale, profesorul Cristian Păun a răspuns: „Dacă spunem că trec alegerile și rezolvăm problema cu creșterile de taxe, ne înșelăm amarnic, că creșterile de taxe în primul rând sunt expresia eșecului pe toate cele cinci puncte enumerate de mine anterior și foarte greu o să găsești sprijin popular.

Cum vii tu și le spui oamenilor: ”știți, tre’ să cresc taxele că n-am reușit să absorb fonduri europene, c-am fost incompetent”. Și atunci creșterea asta de taxe o să fie foarte greu digerată de noi și nu va rezolva problema, că lovește în economia primară, lovește în ce trebuie înflorit, nu uscat prin taxare. Deci n-o să putem să folosim cu succes creșterea de taxe și eu cred că ar trebui să fie ultima pe listă și ar trebui să vedem planuri concrete de a face lucruri în direcția pe care am menționat-o eu – să vină mai mulți investitori, să crească economia, să vedem absorbția de fonduri UE!”.

Deputatul AUR Eduard Koler propune înfiinţarea unei fabrici de armament la Drobeta Turnu Severin

Plimbare cu final dramatic: Două tinere rănite după ce o ambarcațiune a lovit o geamandură